Digitale helte i offentlighedens tjeneste eller ‘Enemies of the State’?

De tre whistleblowere Chelsea Manning, Edward Snowden og Julian Assange ændrede vores måde at se verden på.

Digitale helte i offentlighedens tjeneste eller 'Enemies of the State'?

Den moderne digitale tidsalder, som i virkeligheden ikke har så frygtelig mange år på bagen, har bragt mange forandringer og fremskridt med sig. Vi har fået større adgang til informationer og til verden omkring os generelt. I samme omgang har stater, firmaer og regeringer imidlertid også fået øget deres muligheder for at overvåge borgerne - både egne og andre landes - helt ned i de mindste detaljer.

Ofte opdager vi det ikke, og det er først når ansatte eller private personer bryder tavsheden, at vi enten får syn for omfanget af registrerede informationer om os eller nationers mindre heldige data om sig selv, fx hændelser i krig. Når de såkaldte whistleblowere deler deres viden med omverdenen og gør os klogere, bryder de imidlertid samtidig loven og kan retsforfølges. Spørgsmålet er nu, Hvordan holder offentligheden magthaverne ansvarlige, når den ikke ved, hvad der foregår?

I 10’erne er der især tre whistleblowere, hvis læk af informationer har gjort dem verdensberømte; nemlig Chelsea Manning, Edward Snowden og Julian Assange.

Chelsea Manning

Chelsea Manning var kun 22 år, da hun i 2010 lækkede mere end 700.000 hemmeligstemplede militærdokumenter til WikiLeaks, der bl.a. viste hvordan den amerikanske hær overtrådte menneskerettigheder og stod bag drab på civile og journalister. Det var frustrationerne over misforholdet mellem sin viden om krigens brutale virkelighed i Irak og Afghanistan - og den redigerede version, der blev vist for offentligheden hjemme i USA, der førte til Mannings beslutning.

En beslutning hun blev idømt 35 års fængsel for (og senere benådet af præsident Barack Obama). Dagen efter sin dom erklærede Chelsea Manning sin identitet som kvinde og påbegyndte sin transition og har siden da været en stærk fortaler for transpersoners rettigheder. Siden da er Manning blevet både hyldet og lagt for had – dette både på grund af de lækkede dokumenter og sit kønsskifte.

Chelsea Manning har netop udgivet sin erindringsbog 'README.txt'.

Edward Snowden

Før Edward Snowden blev ansat hos sikkerhedstjenesten National Security Agency (NSA), havde han i en årrække arbejdet som netværkssikkerhedstekniker for CIA. Under sin ansættelse hos NSA fik han adgang til en række overvågningsprogrammer og langsomt begyndte han at undre sig, da han kunne se, at man indsamlede meget mere data end nødvendigt.

I 2013 lækker han i et interview til The Guardian omfanget af de massive, hemmelige, verdensomspændende masseovervågning, som blev udført hos NSA. Som en del af Snowdens afsløringer kom det fx frem, at der fandtes et data-program med navnet PRISM, som gav NSA, FBI og regeringen direkte adgang til servere hos Google, Facebook og Microsoft og Apple og hermed adgang til informationer om landets borgere. Derudover havde NSA også gennem en årrække havde hacket sig adgang til kinesiske IT-systemer.

Siden sine afsløringer har Snowden levet i landflygtighed og i 2022 fik Snowden russisk statsborgerskab.

Julian Assange

Den australske journalist og aktivist, Julian Assange, er en af grundlæggerne af den netbaserede whistleblower-organisation WikiLeak, der blev lanceret i 2006, hvor anonyme kilder kan dele lækkede hemmelige dokumenter fra fx statsmagter med offentligheden. Allerede som helt ung var Assange aktiv på nettet – og på kant med loven. Først som medlem af en hackergruppe, senere blev han også solo idømt en straf for netop hacking. Siden da er det kommet frem, at Assange samtidig med sine hackeraktiviteter også assisterede det australske politi i en sag om børnemisbrug.

WikiLeaks blev for alvor kendt i 2010, hvor Chelsea Manning her offentliggjorde en lang række ellers hemmeligstemplede militærdokumenter om den amerikanske krigsindsats i Irak og Afghanistan. Assange har siden da været eftersøgt af de amerikanske myndigheder, der anser ham for at være en trussel mod landets sikkerhed.

Assange er i øjeblikket fængslet i London i et fæbgsel med ekstra høj sikkerhed.

Men han, Chelsea Manning og Edward Snowden har alle udgivet deres beretninger, som nemt kan lånes ved Københavns Biblioteker.