Dirch Passer, stadig et hit - også på biblioteket

Af Københavns Biblioteker
19.05.16
D. 18. maj ville Dirch Passer være blevet 90 år og der er nok ikke mange, som ikke husker den store danske komiker. Find bøgerne om ham på biblioteket

"Dirch Passers mor Ragnhild Passer, husker hans første dag i skolen: - Jeg var beklemt, og det var Dirch også. Men vi havde forskellig baggrund. Jeg fordi det var første skoledag, og Dirch var beklemt, fordi jeg fulgte ham. Det harmede ham, at han, den lille dreng - han var ret høj allerede - skulle følges af sin mor. Han var ikke en tøsedreng, og vi indgik den aftale, at jeg skulle følge ham, men i tre skrids afstand. Sådan gik der lang tid. Han travede i forvejen og jeg fulgte efter som en skygge. Dirch var strålende lykkelig. Han havde fået en ny skoletaske, men han blev først helt lykkelig, da jeg, hans trofaste skygge, holdt op med at følge efter ham. Den dag han helt alene gik til skole, var hans bedste - uden tvivl.

Dirch Passer - tegning udført og venligst udlånt af Jesper Deleuran

Dirch Passer nød rollen som storebror for sine søstre Marchen og Kirsten. Selv om jordemoderen og andre bekendte af Passer-familien sagde, at den dreng bliver skuespiller, så havde alligevel søstrene deres tvivl, for selv om Dirch elskede og klovne, og fyre brokker af, så var han så genert, at han kunne finde på og gemme sig i kosteskabet, eller hvor det nærmeste gemmested nu var, når der kom gæster.
Dirchs far, kaptajn Wilhelm Passer, så helst at sønnen fulgte i hans fodspor og gik til søs.

I skolen klovnede han meget, og det gik ud over karaktererne. Et af de fag det gik dårligst med var regning, og det var noget der kom til og følge Dirch senere hen i livet.
Da han kom ud af skolen, havde han allermest lyst til og blive skuespiller, men faderen ville have han slog de griller ud af hovedet, og derfor tog Dirch, stærkt tilskyndet af far Wilhelm, på søfartsskole.
Det gik nu ikke så godt med Dirch's sømandsliv. Han blev nemt søsyg.
Efter forskellige statist og småroller, fik Dirch sin egentlige revydebut i Fiffer-revyen 1949. Han stod i en folkedragt fra Dragør og sang: Lille Danevang-lille Dynevang.
Derefter gik det slag i slag med masser af teater - revy og filmroller, og det stod på lige til hans alt for tidlige død 3. september 1980.Dirch Passer vil aldrig blive glemt. Han var så ægte dansk, og som en af hans venner udtalte efter hans død: Han var i alle livets forhold, et godt og ærligt menneske."
Tekst fra fællesskabsside på Facebook

Revy og teater
Dirch Passer fik først opmærksomhed i Fiffer revyerne i slutningen af 40'erne. I årene 1955-1958 og igen i 1962 optrådte han i komikerduoen Kellerdirk Bros sammen med Kjeld Petersen, hvilket var med til at befæste hans position som en af Danmarks mest populære revystjerner.
Hans eneste seriøse rolle på teatret var i 1961, hvor Passer spillede den tilbagestående Lenny i "Mus og mænd" af John Steinbeck, overfor Ove Sprogøe. Desværre var Passers image som komiker så grundfæstet, at folk brast i latter så snart han viste sig på scenen, uden tanke for at det drejede sig om en tragisk rolle, hvilket Passer tog sig meget nær.
Se dette lille klip, hvor Dirch selv kommenterer (DR Bonanza)

Film
"Med godt 100 filmroller på knap 30 år var han en af vores mest produktive filmskuespillere. Mange mente, at han misbrugte sine evner ved at optræde i talløse sjuskede produktioner, ofte i små roller. Men det vidner om hans helt særprægede komiske talent, at han, selv omringet af middelmådighed og kunstnerisk discount, kunne levere præstationer som holder sig seværdige og ofte mere end det".
Læs mere på Filminstituttets hjemmeside

Dirch Passer i "Lørdagshjørnet" 1977 (DR - Bonanza)

Nekrolog - indslag i Radioavisen (DR - Bonanza)

Links:
Video-klip (Googlesøgning)

Den store danske
Wikipedia
Filmografi (IMDb)

Litteratur - Benærk at mange af de bøger du ser nedenfor (og flere til) , også findes i eReolen.