Siden Magasins åbning bragte bude kundernes varer hjem. I midten af 1930’erne består vognparken af Ford V8 modeller, som chaufførerne selv vedligeholder. Magasin stoppede udbringningen i 1970’erne. Fotograf ukendt. ©VISDA

Drømmefabrikken på Kgs. Nytorv

14.11.18
Kbhbilleder.dk: Magasin fylder 150 år og en stor fotosamling kan nu ses på Kbhbilleder.dk. Dyk ned tidligere tiders juleudstillinger og mode. Her er glamour og luksus for fuld udblæsning.

Tekst: Peter Schøning, Historie & Kunst, Københavns Kommune.

Magasin har jubilæum, og stormagasinets museum har digitaliseret sin fotosamling på 15.000 fotos. De kommer alle på billedsitet Kbhbilleder.dk., og 7.000 af dem stammer fra afdelingen på Kgs. Nytorv.

Hvad synes du selv er den stærkeste side ved billedsamlingen?

- Det er unikt, at man kan følge en så stor forretning over så lang tid. Der er også enestående, at der findes tre komplette gennemfotograferinger af butikken. Man kan også følge et fænomen som årets juleudstilling, der står klart i mange københavneres barndomserindring. Udstillingen i julen 1945 blev eksempelvis stærkt påvirket af befrielsen i 1945, og derfor er der en jeep og allierede soldater mellem julemænd og snemænd, fortæller Trine Halle, museumsinspektør og leder af Magasin du Nord Museum.

Hvad er den svage side ved samlingen?

- Den nyeste del af samlingen har ikke den tekniske kvalitet som den ældre. Store dele af billedsamlingen er produceret til Magasins personaleblad, der udkom fra 1934-1980. Her blev der brugt professionelle fotografer. Efter 1980 stod personalet for en stor del af fotografering, og kvaliteten blev mere ujævn.

Har billedsamlingen dét, man kunne kalde ”social slagside”? Ved Magasins 125 års fødselsdag i 1993 fortalte DR-journalisten Flemming Madsen, at han aldrig var kommet i magasin som dreng. At gå i stormagasin var en slags selvpineri. Familien vidste godt, hvad den ikke have råd til. Den behøvede ikke at se det...

- Magasin har siden begyndelsen henvendt sig til ”byens bedre borgerskab”. Det har eksempelvis været ekstremt dyrt og eksklusivt i 1950’erne at få syet selskabskjoler i Magasin du Nords Modesalon på Kgs. Nytorv. Folk med jævne indkomster gik i Daells Varehus i Nørregade eller til Messen i Købmagergade.

Én ting er den sociale slagside, men fotosamlingen har vel også en kønsmæssig skævhed? Magasin er vel først og fremmest ”Damernes Magasin”?

- Ja, det er korrekt, og det slår også igennem på billedsiden.  Kernekunder frem til 1960’erne var hjemmegående kvinder, som lidt firkantet sagt brugte deres mænds penge. Men det bliver den kulturhistoriske værdi af fotos ikke mindre af. Magasin er en del af københavnernes historie.

Vi er i et jubilæumsår for Magasin. City har kun har to stormagasiner tilbage. Har du som museumsinspektør en ide om hvorfor?

- I 1970’erne valgte de unge deres forældres og bedsteforældres stormagasin fra, men Magasin var i stand til at forny sig radikalt. De traditionelle afdelinger blev opgivet, og butikken blev til mange butikker i én. De forskellige mærker og brands blev rygraden i det nye koncept – ofte til frustration for ældre kunder. De havde svært ved at vænne sig til, at de f.eks. skulle se efter skjorter og jakker flere steder i butikken. Herudover skar Magasin hårdt og brutalt tidligere tiders luksus fra - vareudbringning, dørmænd, personaleuniformer og meget mere. Så det vi i dag kender som det traditionelle stormagasin er i høj grad formet af 1970’ernes krise, siger Trine Halle.

Smagsprøver

Trine Halle har taget tre smagsprøver med fra billedsamlingen og kommenterer dem kort.

- Foto viser julehandel i 1931 i garnafdelingen og er fra en tid, hvor julegaver i høj grad er noget, man selv laver. Her købes garn til sweaters, hue og luffer. Kunderne – de er næsten alle kvinder. Nok er fotoet fra 1931, men kundernes klokkehatte og ekspedienternes kortklippede frisurer peger tilbage på 1920’ernes mode.

- Vi er back-stage til en af de årlige modeopvisninger (her 1954). Fire elever i Magasin, der har kitler med hvide kraver på, hjælper de to mannequiner med de fine selskabskjoler. Modellen t.h. er frøken Ellen med et taljemål på 54 og en højde på godt 180 cm. Magasin du Nord syr i Modelsalonen selskabskjoler til byens ”bedre borgerskab” frem til 1976.

- Et billede på en ny tid. Nu er det kunderne, der i høj grad bestemmer moden, og i 1971 er det træsko, som kunderne vil have. Ekspeditricen, der er i personaleuniform (nederdel, blazer og hvid skjorte) sørger for, at træskoene præsenteres ordentligt på hylderne. I 1973 dropper Magasin i øvrigt personaleuniformen og bliver du’s med kunderne, fortæller Trine Halle.

Se de mange fotos på Kbhbilleder.dk.
Besøg også Magasin du Nord Museum i Vingårdsstræde 6, der frem til årsskiftet har en særlig jubilæumsudstilling.

Fotos: Garnafdelingen: Dansk Illustrations-Bureau/ V. Hansen, 1931. Modeopvisning: Ambroos Foto. Træsko-udstilling: Fotograf ukendt. Alle fotos ©VISDA

Kbhbilleder.dk