Epidemier og epidemimodeller

22.07.20
Denne emneguide giver dig inspiration til bøger og artikler, som du kan bruge til din supergode opgave. Du får også søgetips, så du bl.a. kan søge skarpt i vores e-materialer (faktabaser). Scroll ned, så du kan læse hele siden! .

Således defineres epidemi i Den store danske encyklopædi:

"Epidemi er ophobet forekomst af en sygdom i en bestemt befolkningsgruppe inden for et bestemt tidsrum i modsætning til en mere stabil, sædvanlig forekomst (endemi). Begrebet anvendes som regel om infektionssygdomme, fx influenza, kolera eller aids."

Læs videre i Den store danske - Gyldendals åbne leksikon

og orienter dig yderligere om emnet -  fx i Faktalink, en faktadatabase, som giver overblik. Log ind med dit personnr.
og pinkode til biblioteket i den kommune du bor. Søg på:

• Fugleinfluenza
  • Koleraepidemier 1853
  • Ebola
  • Pesten - den sorte død
  • Vacciner

Du kan også bruge bibliotekets emneguides: søg på

Find selv bøger på  bibliotekets hylder om epidemier/pandemier
Slå op i bibliotekskatalogen og søg skriv i søgefeltet: em=og tilføj så et søgeord.

Søgeord kan fx være:
epidemier, epidemiske sygdomme, infektionssygdomme,virus, MRSA, pest, AIDS,polio, kopper, influenza, fugleinfluenza, den spanske syge, ebola, vaccination, historie, angst, beredskabspsykologi, coronavirus, COVID-19, superspredere

Andre søgetips:

• For at finde litteratur, specifikt om modeller kan du søge med kombinationene af ord som: epidemiologi metodelære
  • Du kan også kombinere søgeord i din søgning, fx em=epidemier em=kolera

Har du brug for bøger på videnskabeligt niveau?
Så søg i bibliotek.dk. Du melder dig ind  og kan så bestille bøger til afhentning på dit "eget bibliotek". Husk at der er leveringstid på dem, til tider op til 2 uger.

er en vigtig informationskilde, når det drejer sig om naturvidenskabelige emner

Om modeller for epidemier

Epidemimodeller kan kategoriseres således

• statistiske
  • matematiske
  • machine learning /maskinlæring( baseret på algoritmer kombineret med statistisk analyse)

Find litteratur om modeller på bibliotekets hylder - fx disse bøger:

Matematik for biovidenskab / forfattere: Thomas Vils Pedersen, Henrik Laurberg Pedersen. -

Baktoft Allan: Matematik i virkeligheden, bd. 1

Basal epidemiologi og statistik

Olsen, Jørn: Analytisk epidemiologi, 2. udg

Modern Epidemiology, 3rd ed.

Juul, Svend: Epidemiologi & evidens (3.udg)

Clayton, David: Statistical models in epidemiology

Om forskning i epidemivaccine - Coronavirus
Jagten på vaccine: På 11. sal i det tomme forskertårn vil de stoppe den næste coronabølge med en gør-det-selv-virus/Lasse Foghsgaard.
Artikel i Politiken 22/3 2020 - Find den i Infomedia
Her får du et øjebliksbillede af, hvilke problemer man arbejdede med for at udvikle en vaccine i en forskningsenhed i Danmark marts 2020

Et overordnet historisk og filosofisk syn på hvad epidemier, orden, styring og frihed betyder for os
finder du i Fogh Jensen, Anders: Magtens kartografi

En politisk, fremtidsorienteret analyse får du i : Zizek, Slavoj: Epidemi!

Epidemier i oldtidens Grækenland
Schwartz, Adam: Hvad kan Thukydid lære os om coronakrisen? -i: Politiken 9/5 2020 (kronik)

Thukydid - et udvalg
Her finder du kildeteksten om epidemien i Athen år 430 før vor tid. Find også tekster her

Auuuugh - bibliotekets hylder er tømt for netop det materiale, jeg har brug for! Hva' så??
Du går glad i gang med at søge i bibliotekets e-materialer. Det er faktadatabaser med artikler og bøger i fuldtekst - lige til at gå om bord i. Du skal bo i Københavns kommune og være meldt ind som låner - så kan du bruge dem fra din egen hjemme-pc. Du kan altid bruge dem, når du er på Københavns bibloteker.

Disse e-materialer/databaser er særligt gode til emnet:

AccessScience
find bl.a. artiklen: Mining Internet search and social media for epidemiology eller søg på: epidemiology influenza eller Pandemic of 1918

Science in context
skriv epidemiological models i søgefeltet, så får du en række hits - tjek forskellige modeller m.m.

Ebook central
Vælg 'advanced search' og søg med ord som SIR model epidemic og find bøger i fuldtekst - lige til at læse, fx:

• Mathematical Tools for Understanding Infectious Disease Dynamics
  • Van-Tam, J.:Introduction to Pandemic Influenza

Links to go
Sir-modellen

Numerisk løsning af SIR-modellen

Reaktionshastigheder - Epidemimodeller
 Simpel epidemimodel/ Kermack-McKendric epidemimodel/ Kemiske reaktionshasigheder

Mathematical modeling of infectious disease dynamics

The Lancet: COVID-19 reference centre: Coronavirus
Det meget estimerede videnskabelige tidsskrift, The Lancet, har samlet en række artikler og links om coronavirusset