Er den kolde krig tilbage?

Af Københavns Biblioteker
19.03.14
Eksperter mener, at krisen i Ukraine og den russiske annektering af Krim-halvøen kan kaste verden ud i en ny kold krig.

Oprindeligt skrevet af Susanne Buus-Pedersen

Betegnelsen 'den kolde krig' er primært blevet anvendt om den storpolitiske konflikt, der herskede mellem de vestlige lande og Sovjetunionen efter 2. Verdenskrigs afslutning og frem til Sovjetunionens opløsning i 1991.

Den kolde krig kan beskrives som en konflikt, der handlede om kontrollen over, i første omgang, Europa efter afslutningen af 2. verdenskrig. Konflikten voksede dog hurtigt ud over Europas grænser og spredte sig til lande i den 3. verden.

Ruslands fremfærd i Ukraine har allerede ført til sanktioner og skarp kritik fra vesten. For dem, der har oplevet den kolde krig, kan Ruslands handlinger i de seneste dage og de efterfølgende reaktioner fra de vestlige lande næsten opleves som et deja-vu.

Den nuværende krise er en oplagt anledning til skaffe sig noget historisk viden om de politiske uenigheder, der herskede mellem vesten og østblokken i mere end 40 år. Det ligger lige for at gå en tur på biblioteket.