Fædre og sønner – et tema i litteraturen

04.05.22
I anledning af 'Månedens forfatter' den 19. maj vil den danske forfatter Kristian Leth gæste Hovedbiblioteket for at tale om sin nye roman ’En vej ud af tågen’. Vi sætter derfor spot på litteratur, der kredser om relationen imellem fædre og sønner.

Fraværende fædre

Litteraturen er fyldt med faderkomplekser og fraværende fædre. Tænk blot på den danske forfatter Jens Blendstrups roman 'Gud taler ud', hvor Gud er ingen ringere end patriarken, overhovedet - faren i familien. Vi finder endnu en på samme tid kritisk og kærlig faderskildring i digtsamlingen 'KONGEN LEVE' af Alexander Mayah Larsen, hvor manden og faren Baba forsøger at opdrage sine sønner til at blive 'rigtige mænd'. Videre beskriver Karl Ove Knausgård nådesløst sin hårde barndom i 'Min kamp', hvor hans far styrede familien med hård hånd.

I den nye roman 'En vej ud af tågen' udforsker Kristian Leth også faderrollen ved både at tage udgangspunkt i sin egen personlige oplevelse af det at blive far samtidig med, at han inddrager relationen til sin egen far, den danske forfatter Jørgen Leth.

Patriarken og familieforsørgeren

Vi kender den klassiske og lidt stereotype fremstilling af den distancerede og følelseskolde far, der i et forsøg på at indtage rollen som den forsøgende, maskuline patriark ender med at blive en fraværende skikkelse i hjemmet. Et kendt eksempel er den hårde præstefar i Henrik Pontoppidans 'Lykke-Per', der stiller høje krav til sine sønner. I Glenn Bechs autofiktive roman 'Farskibet' tages vi med ind i en familie, hvor farens selvmord bliver altoverskyggende og hvor flere ondskabsfulde, voldelige og ikke følelsesmæssigt kompetente stedfædre bringer en giftig maskulinitet ind i børnenes liv.

Den moderne far

Men hvad vil det egentlig sige at være far i disse tider, hvor det feminine og det maskuline og de værdier, de tillægges, i højere grad udfordres?

En nyere tendens er ankomsten af en anden type far – nemlig den nærværende og kærlige far. Faren på barsel, der tager sig af børnene, som det fx gør sig gældende i Rasmus Nikolajsens digtsamling 'Barnevognshaiku', hvor vi følger forfatteren undervejs på sine ture med sin datter i barnevogn. Og Rolf Sparre Johansson tager os med ind i de hverdagslige følelser af både lykke og afmagt i forbindelse med det at blive far i digtsamlingen 'Søvn'. Digtene fremmaner farens ubetingede kærlighed til barnet på trods af de lange søvnløse nætter.

Den fiktive far

I 'About a Boy' af den engelske forfatter Nick Hornby skaber den kvindeglade og barnløse hovedperson Will Freeman en fortælling om at han er far, fordi han ved det hitter hos kvinderne. Undervejs ændres relationen dog fra kynisk strategi til at der opbygges et særligt bånd imellem ham og skoledrengen Marcus Brewer, som har det svært.

Se hele vores litteraturliste med fædre og sønner nedenfor.

Mød månedens forfatter Kristian Leth på Hovedbiblioteket

Kristian Leth er med sin nye bog ’En vej ud af tågen’ inviteret ind på Hovedbiblioteket som månedens forfatter i maj. Bogen bliver både kaldt for et memoir, en erindringsroman og et essay. Den undersøger, hvordan man kan huske det glemte og eje sin egen fortælling. Den er en refleksion over det at være far og om at fortælle historier.

Så kom med 19. maj 2022 kl. 19.00 i Salonen.

Materialer