Find (selv)hjælp til moderskabet i skønlitteraturen

Væskerne og brystmælken flyder i evige strømme i den nye bølge af mor-litteratur. Emilie Schultz-Nybye kendt som Bogmennesket på Instagram deler ud af sine bedste anbefalinger til litteraturens nye mødre.

Artikel af Emilie Schultz-Nybye / Bogmennesket

Litteraturens nye mødre Cecilie Lind, Olga Ravn og Ida Marie Hede skriver ærligt om moderskabet, så væskerne og brystmælken flyder i evige strømme. Med deres litterære værker skaber de et fælles rum for den kvindelige erfaring, det er at føde og blive nogens mor. De sparker døren ind og sætter ord på en til tider ensom erfaring, som mange kvinder ikke har kunne sætte ord på før. Med "Mit arbejde" har Olga Ravn sågar skabt et fornyet fokus på mødres trivsel og været med til at kikstarte Mødrehjælpens Tryg fødsel-kampgane. Et opgør som også ses i Ida Marie Hedes feministiske science fiction roman "Suget", der bl.a. leverer en skarp kritik af Københavns Kommunes ’Tæl dine æg’-kampagne.

Moderskabet fylder mere og mere i disse år i litteraturen, men også i medierne og samfundet, hvor et opgør lurer. Med den danske oversættelse af Rachel Cusks memoirer "Et livsværk" markeres endnu en milepæl i moderskabslitteraturen herhjemme. Cusk giver os en hudløs ærlig og fragmentarisk beretning om selve forvandlingen fra kvinde til mor. Den er et vidnesbyrd på, hvad der venter i moderskabet. Bogen har for længst opnået klassikerstatus i det store udland og er et brud med den dominerende forestilling om moderrollen som en tilstand, alle kvinder falder naturligt ind i.

Moderskabslitteraturen tilbyder mødre, fædre og forældre af alle former svar på deres søgen efter genkendelse, et sted at blive set og mødt, en samhørighed og en fuckfinger til Illums Bolighus billede af en familie, der aldrig har eksisteret.

På sporet af moderskabet

En søgen efter svar og genkendelse i litteraturen kan også findes i både "Mit Arbejde" og "Et livsværk", hvor Ravn og Cusk dykker vi ned i litteraturhistorien for at finde svar. Begge værker er referencer til videre læsning om moderskabet og en hyldest til de mørke modererfaringer. Hos Ravn kan fremhæves "Det gule tapet" af Charlotte Perkins Gilman, som er en gyser-gotisk-novelle fra 1892. Den handler om en kvinde på en ufrivillig hvilekur på et værelse med et gult hypnotiserende tapet. Gilman skrev historien inspireret af egne erfaringer med en hvilekur ovenpå en fødselsdepression. Hos Cusk nævnes Charlotte Brontë, Marcel Proust, Edith Wharton, Gustav Flaubert og Lev Tolstoj som kilder, Cusk læner sig op ad i sin nye rolle som mor.

Moderskabslitteraturen findes - både i litteraturhistorien og vor samtid - og med et litterært mor-boom er der nok at tage fat i. Gyldendal har lige oversat "Mødrenes gade" af islandske Kristin Marja Baldurdóttir, der er en skarp og rørende pageturner om børn, vasketøj og hemmeligheder hos 1960’ernes islandske husmødre. Den nye digtsamling "Vågent" af Mariam Due tager fat i både naturen, moderskabet og det omsorgsarbejde som en mor går igennem efter graviditet og fødsel.

Et opgør er startet. Et frigørelsesprojekt med rod i litteraturen, der sætter fokus på moderskabets komplekse, mørke sider. Dyk ned i moderskabslitteraturen med denne liste, der giver dig nuancerende portrætter af livet som mor, find dig selv og stå på skuldrende af møderne før dig.

Følg Emilie Schultz-Nybye @Bogmennesket på Instagram

Se @Bogmenneskets take-over på Hovedbibliotekets Instagramprofil 

Se flere artikler under temaet "Ramt af moderskabet"

Anbefalede bøger

Af Københavns Biblioteker
17.03.21