Forældrehylden: Hvorfor skal alle lære at programmere? Og hvordan?

I dag skal alle, store som små, lære at læse og skrive for at kunne begå sig i samfundet. Men vores samfund bliver mere og mere teknologisk og hvis vi ikke passer på, så vil teknologien styre os. Men hvis vi lærer at programmere, så bliver det os der styrer teknologien - og ikke omvendt. Men kan alle lære det? Ja det kan de! Læs her hvordan.

Leg med programmering er for hele familien
Børn lærer ofte om programmering i skolen, men hele familien kan være med og lave fælles projekter. Og voksne har også godt af at lære det.

I denne artikel holder jeg mig til programmering for børn (og voksne nybegyndere) og jeg vil anbefale nogle af de bøger, som jeg er faldet over undervejs samt fortælle om ScratchJr og Scratch, som er mine favoritter til programmeringssprog for børn og andre begyndere.

ScratchJr - gratis app for de 5-7 årige

Programmering for de 5-7 år + deres voksne
Der findes en gratis app ScratchJr for de yngste børn, som gerne vil lave noget kreativt på en Ipad eller anden tablet. Appen er meget visuel og er for de børn, som ikke har knækket læsekoden endnu. Med ScratchJr kan de lave deres egen tegnefilm eller lille spil. Når børnene leger med ScratchJr får de samtidig en introduktion til programmering. Børnene lærer at løse problemer, at planlægge projekter og at udtrykke dem selv ved hjælp af IT.

Der er lige udkommet en helt ny bog "Min første bog om computerkodning", som skrevet af Kiki Prottsman. Bogen indeholder forskellige små øvelser, hvor børnene leger med tankegangen bag programmeringen og hvor de leger nogle koncepter ind, som senere vil gøre det lettere for dem at gå i gang med et programmeringssprog.

Scratch 3.0 - gratis online programmeringssprog for begyndere

Programmering for de 8-14 årige + deres voksne
Der findes et gratis online programmeringssprog: Scratch 3.0. Det er et programmeringssprog for begyndere, som er tænkt til de børn, som selv kan læse. Der er mange muligheder med Scratch og kun fantasien sætter grænserne for de projekter, som børnene kan lave enten alene eller sammen med en voksen.

Der er lige udkommet en helt ny bog ”Det syngende fødselsdagskort og andre funky ting du selv kan lave med en computer & lidt fantasi”, som er skrevet af Kirsten Dam Pedersen og Mie Nørgaard. Bogen indeholder opskrifter på forskellige projekter, som man kan lave med Scratch.

Der findes også andre bøger om Scratch. P.t. er de fleste andre bøger skrevet til en ældre version af Scratch, men kan sagtens bruges alligevel, da mange af tingene er de samme.

Her vil jeg anbefale bogen:
"Sådan koder du : lær computer-programmering trin for trin : Alt du har brug for at vide om Scratch, Logo, Python, HTML og Javascript", skrevet af Max Wainewright. Bogen er fyldt med små øvelser og er et rigtigt godt opslagsværk, hvis du lige har glemt, hvordan man f.eks. laver point. Her kan du også få smagsprøver på andre programmeringssprog.

Der er også en anden bog, som er skrevet på engelsk, som er rigtig god: "Project Code : create computer games with Scratch", skrevet af Kevin Wood. Bogen indeholder opskrifter på forskellige spil, som du selv kan lave + tips og tricks til, hvordan du kan blive bedre til at udvikle spil og giver dig en større forståelse for hvad kodning handler om og kan bruges til, hvis du læser alt, hvad der står på siderne.

Nedenfor kan du se nogle af de bøger, som du kan låne på biblioteket om kodning.

Vil du gerne have mere hjælp til at komme i gang?
Mange biblioteker laver workshops med programmering, nogle kun for børn og andre for børn og voksne. Spørg dit lokale bibliotek.
Lær at programmere med ScratchJr og Scratch
20.03.19