Fra Skidenstræde til Krystalgade

Krystalgade strækker sig fra Købmagergade ved Rundetaarn til Nørregade. Navnet Krystalgade fik gaden officielt i 1818 - inden da havde den det knap så flatterende navn: Skidenstræde.

Det har ikke været nogen fornøjelse at gå gennem byens gaden i 1700-tallet. Dengang flød en hvidgrå, stinkende strøm gennem åbne rendestene. Her var ikke kun spildevand fra husholdning som bidrog til stanken, men også industrispildevand. "Brændevinsbrænderiernes Svalevand hyllede Gaderne i Skyer af Damp, Tarmeaffald, Kødstrimler og Blod farvede Renderne røde, hvor Kallunsmænd og Slagtere holdt til, og mangen Gang druknede Stræderne uhjælpeligt i Stank af Komøg og Latrinskarn, som Borgerne uden videre Ceremonier skyllede ud af deres Gaarde." (citat: Københavnske Gader 1728-1795. Side 19)

Der ud over var der lugten fra de 2.202 heste og 1.427 køer der fandtes i staden i 1795, samt et ukendt antal svin. Det er ikke noget under, at flere gade i København havde navne der relaterede sig til fækalier og toiletter.

Hyskenstræde har sit navn efter offentlige latriner, er tidligere lå for enden af gaden ved stranden. Orden hysken er beslægtet med det tyske ord häuschen - et lille eller beskedent hus. Hysken blev anvendt som betegnelse for toiletter. Ligeledes er det med Magstræde. Mag er et gammelt ord for et toilet. Så Magstræde hedder på nudansk kort og godt toiletstræde.

Frem til 1818 hed Krystalgade Skidenstræde. Langs gaden lå dybe rendesten hvor spidevandet flød frit.

Navnet Skidenstræde kendes fra 1600-tallet. I løbet af 1700-tallet benyttes også Krystalgade som navn for gaden. Men det bliver altså først det officielle navn i 1818.

Kortudsnit af Geddes kvarterskort
"Skiden-Stræde" på Geddes kort, 1757. Foto: Kbhbilleder.dk.

 

Krystalgade ca.1887 – 1918. Byens Rande er forlængst væk og gaden kloakeret. Foto: Johannes Hauerslev/Kbhbilleder.dk
17.08.20