Billede af forsiden på bogen George, hvor der er streget ud og skrevet Melissa henover titlen George. Forlaget vil ikke ændre titlen, selvom forfatter Alex Gino føler at de har begået en fejl ved at kalde bogen for noget hovedpersonen ikke vil kaldes.

George eller Melissa. Den transkønnede børnebog.

Børnebogen "George" er målrettet aldersgruppen 8-12 år. Bogen blev udgivet med titlen "George", men forfatteren føler de bør være tro mod karakterens ønske og vil gerne ændre titlen til "Melissa", men forlaget vil ikke ændre noget. Bogen handler om George, der bliver født som dreng, men ved, at hun er en pige. George ved til gengæld ikke, hvordan hun skal fortælle sine venner og familie om det, men en særlig oplevelse i skolen giver George nye muligheder for at forklare sin omverden, at hun er en pige og ikke en dreng. Bogens forfatter Alex Gino er selv gender-queer, og har modtaget en lang række prestigefyldte priser for sin børnebog. Behovet for at udgive bøger, der henvender sig til transkønnede børn stiger. Børn har også behov for at blive set og forstået, for at kunne spejle sig i deres omgivelser og lære at forstå dem selv og verden omkring dem. Det var formålet bag Alex Ginos bog; at skabe et rum, hvor transkønnede børn blev set.

"George" nu også under titlen "Melissa" - Den Transkønnede Børnebog.

Her på Østerbro Bibliotekerne går vi altid åbensindet til alle former for litteratur, og vi har derfor også valgt at sætte fokus på, at litteratur om “transkønnethed” også er en del af vores kultur og fælles narrativ i samfundet. Tidligere har man benyttet ordet “transseksuel” om personer, der ikke identificerer sig med det køn, som de har været tildelt ved fødslen. Betegnelsen er i dag omformuleret til “transkønnet”. Køn omhandler ikke ens personlige præferencer i andre eller seksualitet. Køn har ikke alder, farve, form eller status og kærlighed ejer ikke et køn.

Det er dog ikke alle biblioteker rundt om i verden, der har den samme frisindede praksis. Af den litteratur vi kan finde om kønsforskning og kønsidentitet, findes langt størstedelen i voksenafdelingen.

En bog står dog ud blandt bøgerne i børnebiblioteket og det er “George” af Alex Ginos. Børnebogen blev forbudt på alle skolebiblioteker i Wichita Distriktet i Kansas med argumentet om, at man ikke mente det var passende for børn at læse om transkønnethed.

Det var Witchitas skolesystem og den tilsynsførende for biblioteksmedier for børn, Gail Becker, som med påstanden om at bogen har et “upassende sprogbrug for børn” bandlyste den prisvindende bog. Distriktet har 72 folkeskoler, hvoraf 61 folkeskoler har undervisning for 3-5.klasser, og på alle skolebiblioteker med det klassetrin, på nær fire, er bogen forbudt. Til sammenligning har København 66 folkeskoler.

Gail Becker udtalte sig dog om, at man ikke ville forbyde bibliotekerne i distriktet i at erhverve sig bogen, men at de ikke ville betale det for distriktets bibliotekspenge. Derfor skrev Alex Gino ud på Twitter og bad om hjælp med at samle penge ind til køb af bogen til alle biblioteker i distriktet, ikke blot skolebibliotekerne - og det lykkedes! På under én time havde Alex Gino samlet nok penge ind til at få trykt bøger, som kunne doneres til alle distriktets biblioteker.

Witchita-distriktets LGBTQIA-fortalergruppe, GLSEN, har meldt sig på banen til frivilligt at hjælpe med distributionen af bogen, og medstifter Liz Hamor udtaler sig om situationen:

"Alle elever fortjener at se sig selv afspejlet i pensum, og en af de bedste måder at gøre det på, er gennem bøger. Vi ved, at der er transelever i Wichita-grundskolerne. Hvis vi fortsætter med at behandle det som et tabuemne, vil det fortsat være tabu for folk at leve autentisk."

At skabe et rum hvor litteratur afspejler læseren er også med til at give læseren plads.

Vi håber i vil tage godt imod “Melissa” og hendes struggles for at få en plads i verden. Bogen udgives nemlig efter 2021 også med titlen “Melissa”, for at skærpe fokus omkring at give transkønnede børn til at leve et autentisk liv. Den står dog fortsat også mange steder, blandt andet her på biblioteket, under titlen “George”.

Billede fra børnebogen "George", der også går under titlen "Melissa", hvor der står "Be who you are".