Günter Grass er død

Af Københavns Biblioteker
14.04.15
Den store tyske forfatter, billedhugger og grafiker Günter Grass er død. Han blev født den 16. oktober 1927 i Danzig og døde den 13. april 2015 i Lübeck. Han efterlader et stort og rigt forfatterskab, for hvilket han modtog Nobelprisen i 1999.

Günter Grass begyndte han sine studier i 1948 på Düsseldorf Kunstakademi, hvor han studerede skulptur- og malerkunst. Under sine studier foretog han adskillige rejser – blandt andet til Paris, hvor han boede fra 1956 til '60, og hvor han arbejdede som billedhugger og forfatter. Han har bl.a. illustreret mange af sine romaner.

I Paris skrev Grass sin første og internationalt succesfulde roman, Bliktrommen (1959 da. 1961), som blev filmatiseret i 1979. Bogen tegner et billede af eneren Oskar, der som treårig nægter at blive voksen og derfor kaster sig ned ad en kældertrappe, med det resultat, at han holder op med at vokse. Til gengæld udvikler han to andre egenskaber: Han lærer at synge så højt, at glas splintres, og han lærer trommespil, så han spolerer nazimøder, da ingen kan marchere til vals.

I 1960-erne blev han politisk aktiv for de tyske socialdemokrater SPD. Her skrev han taler for den kommende Kansler, Willy Brandt (1913-1992).

Grass engagerede sig i fredsbevægelsen og blandede sig i debatten om tysk genforening.

I 1977 skrev han sit andet hovedværk ”Flynderen”(da. 1978). ”Flynderen”  viser civilisationens udvikling som en kamp mellem mænds destruktive storhedsvanvid og kvinders fortræffelige bedrifter.

Grass skabte for alvor debat med ”En længere historie” (1995 da. 1996) om Tysklands genforening efter Berlinmurens fald, han var stærkt kritisk overfor, da han så genforeningnen  som Vesttysklands indlemning af Østtyskland.

I 2006 udgav Grass selvbiografien ’Når løget skrælles’ (da. 2007)

Læs mere om Günter Grass på Forfatterweb