Har du lavet din adventskrans i år?

27.11.17
Bibliotekerne har bøgerne med ideer til kransen og al anden julehygge.

En oprindelig tysk tradition er blevet et fast indslag i den danske jul og på søndag tændes det første lys i adventskransen. Hvorfor gør vi det?

I vores bevidsthed hører adventskransen sammen med adventstiden op til jul. De fire lys symboliserer de fire søndage i advent, og for mange børn har adventskransen desuden en symbolværdi på linie med julekalenderen og kalenderlyset: vi tæller ned til juleaften.

I virkeligheden er adventskransen en forholdsvis ny gæst i de danske hjem. Traditionen stammer fra Tyskland og er kommet til Danmark via Sønderjylland. Den traditionelle adventskrans fra den tid bestod af en krans af gran pyntet med hvide lys og lilla bånd, idet lilla er den liturgiske farve.

I løbet af 30’erne og 40’erne blev adventskransen så udbredt i Danmark at den ligefrem fandt vej til julemærkerne. Det første julemærke, der blev udsendt efter afslutningen af anden verdenskrig, havde adventskransen som motiv. Lige efter besættelsen fik tændte stearinlys en helt særlig betydning, der givetvis har været med til at gøre adventskransen populær i de danske hjem. Typisk blev de lilla bånd efter krigen skiftet ud med røde og hvide, der symboliserer de nationale farver.

Adventskransen anno 2010 er blevet en juletradition, der kæles meget for. Den udformes på kunstfærdige og alternative måder og der anvendes ofte grene og andre materialer fra naturen, sammen med glaskugler og bånd i alskens farver.

Bliv inspireret på biblioteket, du kan sagtens nå at lave endnu en adventskrans i år.

Du kan også finde mange juleideér i vores E-materialer bl.a. Home Improvement Reference Center