Historien om jødernes flugt fra Islands Brygge

Islands Brygges Lokalhistoriske Forening og Arkiv: Harris og Gudrun Nielson boede i Snorresgade på Islands Brygge. Harris arbejdede nede på havnen som forvalter. Da den tyske besettælsmagt i oktober 1943 arresterede de danske jøder, tog ægteparret affære og de sørgede for at flere hundrede jøder blev gemt på lofterne og lejligheder på Bryggen. Derefter blive jøderne transporteret til Sverige.

Af Sussie Paddison, formand for Islands Brygges Lokalhistoriske Forening

Hitler beordrede de danske jøder deporteret. Aktionen blev iværksat natten mellem 1. og 2. oktober. Planen var at alle jøder skulle fjerne fra Danmark og deporteres til nazistiske udryddelseslejre.

Det jødeiske samfund blev advaret om den forestående aktion og de fleste jøder skjulte sig hos venner og bekendte eller i gårde og kirker. I løbet af oktober blev omtrent 7.000 jøder sejlet over Øresund til sikkerhed i Sverige.

En jødiske familie blev en tidlig morgen 1943 kørt fra Admiral Gjeddes Gård, hvor de havde skjult sig, til Snorresgade 8 hvor Gudrun og Harris boede. Harris kom ud med hjemmesko, slåbrok og merskumspibe. Han satte sig ind i bilen og de kørte ned til havnen hvor sojakagefabrikken lå. Ved fabrikken var der små skure.

På grund af de tyske vagter måtte de smutte fra skur til skur før de nåede båden de skulle over med. Der var 3 børn med. De blev alle reddet og var i Sverige i 2 år.

Der blev også sejret modstandsfolk over fra havnen på Islands Brygge. Både Harris og Gudrun var med i modstandsbevægelsen. Harris havde været i Tyskland som ung og talte glimrende tysk. Det var en fordel når han skulle tale med de tyske vagter og gjorde sig gode venner med dem, han var jo forvalter på havnen på Islands Brygge.

Flere jøder som skulle sejle til Sverige, blev skjult på lofterne og nogle i lejligheder på Bryggen inden de blev sejlet over. Det blev organiseret af Harris og Gudrun.

Det fortælles, at når tyskerne ville inspicere bådene på Islands Brygges havn, inviterede Harris dem på en snaps og de drak lystigt og flere "glemte" at kigge bådene igennem.

Børnene som blev transporteret over, fik beroligende piller, og ofte var det kulbådene som blev brugt til at sejle jøderne over til Sverige. Gudrun sejlede nogle gange med over til Sverige og tilbage til Danmark. Ægteparret tog ingen penge for at sejle jøderne over til Sverige.

I Islands Brygges Lokalhistoriske Forening og Arkiv har vi flere beretninger fra jøder der blev reddet fra Islands Brygge.

Harris Nielssons ligitimationskort
Harris Nielssons ligitimationskort er et af de arkivalier som er gemt i Islands Brygges Lokalhistoriske Forenings arkiv.


Se mere om Islands Brygges Lokalhistoriske Forening og Arkiv

Bøger om jødernes redning oktober 1943

Portrætfoto af Harris og Gudrun
Harris og Gudrun. Foto: Islands Brygges Lokalhistoriske Forening
26.03.20