Julekort og julemærker

04.11.18
Skikken med at sende julekort har vi overtaget fra England, men til gengæld var vi i 1904 først med julemærket.

Det første julekort kom i England i 1843. Kortet var fortrykt, som engelske kort lige siden, med A Merry Christmas and a Happy New Year og kostede 1 shilling. Dronning Victoria sendte sit første julekort i slutningen af 1840’erne og lagde navn til de romantiske ”Victorianske” julekort, som bruges den dag i dag.

Om der er en sammenhæng vides ikke, men postvæsenet i Danmark blev oprettet d. 24. december 1624 af Christian 4. og man har sikkert allerede fra den gang sendt julehilsner pr. brev. Det var nemlig ikke muligt at sende postkort i Danmark før 1871 og det tog yderligere 11 år før de første fortrykte danske julekort kunne købes. Ligesom i England var julekortene i Danmark og i Norden i det hele taget betydelig mere verdslige end man kendte det fra de katolske, idet man her oftest afbildede julenisser eller sne motiver frem for de mere religiøse motiver.

Det første julemærke udkom d. 6. december 1904 efter at postassistent Einar Holbøll i 1903 fik den ide op til jul at sælge et ekstra frimærke med det formål at samle penge ind til børn med tuberkulose. I dag går pengene til de fire julemærkehjem, som findes i Danmark. Disse hjem modtager hvert år mere end 700 børn mellem 6 og 14 år, som opholder sig på hjemmet i op til 12 uger. Det er børn som af en eller anden grund, f.eks. mobning eller overvægt, ikke trives i hverdagen og trænger til at få selvtilliden tilbage.

 

Du kan købe julemærket her, også til dine e-julekort.

for at skrive en kommentar.
Materialer