Koleraepidemien i København 1853

Af Københavns Biblioteker
17.03.19
Kom tæt på koleratiden! Find bøger, kilder og oversigtsværker til din opgave. Og husk at scrolle ned så du får alle de informationer, du har brug for!

Da en 19-årig tømrerlærling den 11. juni 1853 arbejdede på en mudderpram på Nyholm, fik han koleralignende sygdomstegn. Han blev indlagt dagen efter på Søetatens Hospital i Nyboder, blev selv helbredt, men nåede samtidig at smitte en arbejdsmand, som døde den 15. juni. Ugen efter var otte mennesker døde og den 25. juni gav det for første gang genlyd i dagspressen. Sundhedskollegiet (en slags forløber for Sundhedsstyrelsen) gav 26. juni en forordning, hvorefter københavnerne havde sig at rette. Man skulle bl.a. undgå ophold i fordærvet, indesluttet luft, vogte sig for forkølelse, agte på slet gæret eller surt øl og afholde sig fra nydelsen af frugter, haveurter, det fede af flæsk, meloner og agurker!

Intet hjalp. Koleraen bredte sig over hele byen og havde først raset ud i midten af oktober måned. 5,6% af byens 130.000 indbyggere blev angrebet, deraf døde 4.742. Størst var angrebet i Skt. Annæ Vester Kvarter.

Læs mere her:


Faglitteratur – Find bøgerne i biblioteksbasen og på bibliotekets hylder:

Hvordan finder jeg selv mere materiale?

 
Læs også om Koleraen i Rådhusbibliotekets, Googlebooks m.v. digitaliserede materialer – der er direkte adgang, blot du klikker på linket:

Nyere materiale:

 Ældre materiale (samtidsskildringer): 

 

Et par skønlitterære titler:

 


DU kan også læse disse  temaer:

Koleraepidemien i København på Faktlink

Pest i Dannmarkshistorien.dk

Pesten i middelalderens Europa - også kendt som DEN SORTE DØD.

 

Læs mere om kolera på Faktabasen Faktalink

 

Tekst: Niels Andersen/MB & LN

 

Materialer