stående_dreng_med_sangbog
stående_drenge_med_sangbog

Kulturpersonligheder i Valby vælger morgensange

15.02.18
...med "manifest-karakter" i anledning af København Læser 2018.

Vi har bedt nogle håndfulde "kulturpersonligheder" vælge en sang, som kan synges til morgensang på Valby Bibliotek (d.23.2) og som har noget manifest over sig.
Det er nemlig temaet i årets læsefestival.

Vi takker for bidragene og deltagelsen og her kan du se forslagene og læse nogle af de medfølgende begrundelser:

Peter Olesen, arkitekturforfatter: Noget om helte aka Livet er en morgengave (Halfdan Rasmussen/Robert Normann)
Den sang er lige til at blive glad i låget af, livsbekræftende og positiv, sjov og underfundig, som Halfdan Rasmussen altid er....og så bliver man hurtigt høj af Robert Normanns kvikke og glade melodi, som folk altid gerne synger oplagt med på. En rigtig god starter på morgenen og dagen...og kan i øvrigt synges dagen igennem, hvornår det skal være, og året rundt.

Sørine Gotfredsen, sognepræst i Jesus-kirken og forfatter: Et jævnt og muntert, virksomt liv på jord (Grundtvig/Th. Laub)
Den er skrevet af Grundtvig og understreger værdien af at leve det konkrete liv i frihed og lighed i en større sammenhæng båret af Ånd. Hvilket kan være godt at blive mindet om i en tid, hvor mange tror, at det gælder om at præstere sig til særlig synlighed. Grundtvigs ord skal ikke forveksles med dyrkelse af Jantelov. De skal ses som vidnesbyrd om, at livet er meget stort, og mulighederne mange, men at mennesket kan drukne, hvis det ikke husker, at det er skabt med øjet himmelvendt og fødderne på jorden.

Mark Solborg, jazzmusiker: Kringsatt av fiender (N. Grieg/Otto Mortensen)
Jeg er jo opdraget på Galgebakken i Albertslund. En af de enkleste og stærkeste sange der var en del af repertoiret var Til Ungdommen eller Kringsatt av Fiender af Nordal Grieg. Og den rammer mig stadigt lige midt i hjertet. 
Det er en sang der rummer et brændende ønske om fred og om kærlighed mellem mennesker.…og at der kun er os til at gøre det - sammen.
Et manifest og en kærlighedserklæring til ånden og livet - der byder Jantelov, vold og angst trods.
Også valgt af Dorte Nyrop, musikpædagog

Anne Marie Têtevide, romanforfatter: Det lyder som et eventyr (Pontoppidan/Th. Laub)
Vi skal i år fejre hundredåret for afslutningen af 1.verdenskrig. For os danskere, som kom­mer fra steder syd for den grænse, der gik ved Kongeåen 1864-1920, er det en vigtig histo­risk begivenhed, fordi fredsslutningen medførte det valg, der i februar 1920 medførte, at befolkningen i Syd- og Nordslesvig kunne stemme og dermed bestemme, hvilket land de ville tilhøre. 30.000 dansksindede sønderjyder havde været soldater på tysk side, og flere end 4.000 faldt. Det er de ”seks tusind unge sønner” hvis liv blev ”løsepen­ge”, for at Søn­derjylland, i digtet i skikkelse af en kvinde, igen blev dansk.  Digtet blev trykt første gang i Berlingske Tidendes ugetillæg Ude og Hjemme juledag 1918, kun godt en måned efter afslutningen af 1. verdenskrig.
Jeg ser denne sang som et manifest, en fejring af folkegruppers ret til ved demokratiske valg at kunne bestemme over egen kultur, eget sprog og eget nationale tilhørsforhold.

The Times They Are A-Changin' (Dylan)
Pelle Koppel, skuespiller og leder for Teater V:

Jeg genopdagede jo eksempelvis BOB DYLANS gamle The Times They Are A-Changin’ i forbindelse med vores forestilling om TVIND som vi for øvrigt genopsætter i starten af juni i forbindelse med teaterfestivalen CPH STAGE - og dén sang synes jeg virkelig kan noget, og rør noget dybt i mig samtidig, så dén vil jeg gerne synge som fælles morgensang.
og Lars Becher, leder af Valby Bibliotek m.m.:
Selvom den er skrevet i 1964, er den stadig aktuel og fortæller om en evigt omskiftelig verden.
Det blev en af hippie-bevægelsens slagsange og blev brugt i opgøret mellem de fredselskende unge hippier og generationen før dem: I kan ikke længere kontrollere os – ”Your sons and your daughters Are beyond your command”.
Samme sætning kunne så år efter bruges af hippiernes børn – 80’ernes yuppier!
At sangen gennem mere end 50 år har været aktuel, illustreres vel bedst ved at se på at den er indspillet mere end 400 gange af andre end Dylan selv – senest i 2017 hvor Billy Bragg brugte sangen med en let omskrivning af teksten, til i et opråb til Trump at påpege ”The Climate is rapidly changin’”.

Lene Karsbæk, leder af Valby Kulturhus m.m.: Buster (Nanna)
Det som først faldt mig ind var Nannas Buster-sang: Stille, stille, stille – hver gang jeg hører den, får den mig til at tænke på mod, at holde fast i sine drømme, leve sine drømme ud, gå efter kærligheden, og leve livet  – modgang, drillerier og verden til trods – og så er det også en god sang at synge – for både børn og voksne. Værd at bemærke er også, synes jeg,  at videoen har over 3,5 mio visninger på Youtube – som jeg så da jeg klikkede ind for lige at høre den.

Niko Grünfeld, Kultur- og fritidsborgmester: Gi' mig Danmark tilba' (Natasja)

Benjamin Koppel, jazzmusiker: Bella Ciao (antifascistisk italiensk partisansang, melodien gammel folkesang)

Mikael Birkkjær, skuespiller: Jeg ser de bøgelyse øer (L.C. Nielsen/Thorvald Aagaard)

Sven-Erik Holgersen: Det haver så nyligen regnet (J. Ottosen/folkemelodi)

Pelle Koppel, skuespiller og teaterleder: Vågn nu op af dine drømme (Pendrup)

Rikke Skovbølling, chef Kultur V: Jeg kan ikke li' at gå i bad (Onkel Reje)

Eva Tind, forfatter: Hvem kan segla forutan vind? (svensk folkevise)

Jeg hylder altid tvivlen, hvilket er det modsatte af manifesttanken, men sangen rummer både og. Vi kan manifestere, rase, flytte bjerge og gøre det umulige, men det er de dybe relationer, der gør os menneskelige

Og så har vi modtaget forslag fra Galleri Varming og Hanne Varming (hvis "Stående dreng/Hans Jacob" har lagt krop til PR for eventen):
Åh, at være en høne (Frank Jæger/Tony Vejslev)

stående_dreng_med_sangbog 

  

 

 

 

Tags
Materialer
Spørg biblioteket