Læsetræning derhjemme

Få tips til den første læsning med folkeskolelærer Josefine Piihl

Skal man også læse derhjemme?

Det kan godt virke drøjt at være forældre til et skolebarn. Man skal have styr på forældreintra, legeaftaler, madgrupper, penalhus, idrætstaske, madkasse – og sørme om dansklæreren så ikke også beder om 20 minutters læsning hjemme – hver dag. 
Det kan virke helt uoverskueligt og for mange kan det blive lidt af en kamp, for 20 minutter er forfærdelig lang tid at læse, når man lige har kastet sig ud i at lære det.

Derfor er læsetræningen vigtig

Som dansklærer i indskolingen er jeg selv én af dem, der beder om læsetræning hjemme – og helst hver dag. Desværre er der nemlig ikke timer nok i skolen, til at sikre barnet bliver en sikker læser, der skal bruges tid hjemme.

Hvordan bruger I de 20 min?

Hvad kan man gøre, for at de 20 minutters læsning bliver en rar stund uden de store sværdslag – det vil jeg gerne give et kort bud på her:

  • Sæt jer tæt sammen.
  • Peg på det ord barnet skal læse.
  • Hjælp barnet og sig ordets første lyd – ikke bogstav – men lyd.
  • Lad ordets første lyd glide over i den næste lyd, og sig ordet, hvis barnet ikke selv læser det.

I starten kan I sætte et æggeur eller mobilens stopur. Lad barnet læse, som beskrevet ovenfor, i fem minutter. I resten af tiden læser du højt for dit barn. Du kan pege på de ord du læser, så barnets opmærksomhed skærpes.
I takt med at barnet bliver en mere sikker læser, sættes barnets læsetid op, og din højtlæsningstid sættes ned. Målet kan være at barnet læser højt for dig hver dag i 20 minutter, men det er ikke der I skal starte.

Hvordan vælger I de rigtige bøger?

Start med de lette og lydrette bøger. Når bøgerne er lydrette, staves ordene på samme måde som de udtales, eksempelvis er ord som hus, mus, so, is og sø lydrette. Når man skal lære noget nyt er det altid rart med succesoplevelser, så hold fast i, at det skal være lette bøger, og hold fast i at det skal være rart at læse.

  • Tommelfingerregel: skal barnet have hjælp til mere end to ord på en side, så er bogen for svær at sidde med selv, og barnet skal have hjælp til at læse den.

Lad barnet vælge bogen selv

Der skal læses en del bøger, før man bliver en sikker læser. Brug biblioteket og tag dit barn med. Det er altid sjovere at læse noget man selv har valgt, fremfor en bog mor eller far har fundet. Mange børn (og voksne) vælger bøger ud fra forsiden, der er også mange børn der er glade for fagbøger, og heldigvis udgives der mange fagbøger til begynderlæseren.

Bliv ved med at læse for hinanden

I takt med at dit barn knækker læsekoden og læser mere og mere sikkert selv, er det en god idé fortsat at prioritere at dit barn læser højt for dig, og at du læser højt for dit barn. Højtlæsning gør ikke alene barnet fortrolig med bogmediet, det er også udviklende for barnets sprog. Foruden at give dit barn et mere nuanceret sprog, giver bøgernes fortællinger også mulighed for, at børnene kan spejle sig i fortællingens karakterer. Det kan være børn der lever et liv, der ligner ens eget, og det kan være børn, der lever et liv det er langt fra det man selv kender. Højtlæsningen giver anledning til at danne billeder og forestillinger, og samtidig er det en mulighed for at tale sammen om det læste. Ja, jeg kan faktisk ikke anbefale højtlæsning nok.

Gode serier for begynderlæseren:

"Læs Lydret" niveau 0-3 fra Special-pædagogisk forlag.


"Læs Løs" niveau 1-3 fra forlaget Gyldendal (serien går fra 1-10, men fra 1-3 er bøgerne lydrette).

"Læseklub" niveau grøn fra forlaget Alinea.


Hør også podcast om begynderlæsning med Josefine Piihl

Josefine Piihl er indskolingslærer, Master i børns litteratur og medier og blogger om bogstaver og børnebøger på www.mitbogskab.dk