Livestreamede foredrag fra Aarhus universitet
Livestreamede foredrag fra Aarhus universitet

Livestreamede foredrag med ny forskning

17.01.18
Sundby Bibliotek fortsætter rækken af livestreamede foredrag fra Aarhus Universitet i 2018

Den nyeste forskning

Sundby Bibliotek havde stor succes med sidste års serie af livestreamede foredrag, hvor forskere fra Aarhus Universitet fortæller om ny viden på hvert deres felt. Nu skruer vi op for emnerne og har programsat 7 foredrag fra februar til april 2018.

Foredragene er her og nu og du kan stille spørgsmål

Foredragene udsendes fra Søauditorierne, Aarhus Universitet og vises på den store skærm i Kvarterhuset. Det betyder at foredraget foregår samtidig med at du ser det. Der er mulighed for at stille spørgsmål til foredragsholderen per SMS og Twitter efter foredraget. Foredragene har fri entré og begynder kl. 19.

Kommende foredrag

Biomolekyler og nanorobotter

6. februar lægger vi ud med et foredrag om biomolekyler og nanorobotter. Forskere ved nu så meget om vores cellers evne til at bygge avancerede biomolekyler, at den viden bruges til forsøg på at bygge nanorobotter. Formålet med disse er at opdage og rapportere om sygdomme og finde og dræbe kræftceller.

Udforsk universet / NASA’s opsendelse af rumteleskop

20. februar handler det om at udforske universet, og høre om nogen af de helt anderledes verdener som findes meget langt ude. Astronomerne fra Aarhus deltager i NASA’s mission, TESS, som opsender et nyt rumteleskop i 2018.

Einsteins forudsigelse bevist

27. februar kan du høre om de gravitationsbølger som Einstein forudsagde med sin relativitetsteori for 100 år siden, og som for første gang blev målt i 2015 og som blev hædret med Nobelprisen i fysik i 2017. Hør også eksempler på hvor eksotisk vores univers i virkeligheden er.

Du er en anatomisk rodebutik

13. marts handler om menneskets evolutionsproces. Vi mennesker er et tilfældigt resultat af en broget evolutionsproces, og vi er en anatomisk rodebutik med lån af organer fra vores tidlige forfædre. Vores adfærd er i høj grad styret af menneskedyrets biologi og forhistorie og ikke vores frie vilje alene.

Jordens og livets udvikling

20. marts er emnet jorden og livets udvikling. Jordens udvikling har sat rammerne for livets udvikling, men de levende organismer har også påvirket jordens geologiske udvikling ved at udnytte energien i solens lys og overtage kontrollen med atmosfærens og oceanernes sammensætning og derved reguleret klimaet.

Ig Nobelprisen – 2 gasmasker af en brystholder

10. april bliver der nok lidt at grine af og derefter tænke over. Ig Nobelprisen har netop dette credo. Foredraget holdes af prisens stifter Marc Abrahams med deltagelse af et par af prisvinderne. Prisen er tidligere givet til bl.a. opfinderen af en brystholder, som hurtigt kan fungere som 2 gasmasker, et studie som afslørede hvordan mænds venstre testikel fejlagtigt hænger lavest på antikke skulpturer, og til opfinderen af et vækkeur, som løber væk og gemmer sig.

Myrerne er langt foran

17. april handler vores sidste foredrag om myrer. Myrerne opfandt landbruget længe før mennesket opstod. De organiserer sig som superorganismer og er på flere måder mere succesfulde end mennesket. Hør hvordan forskerne er begyndt at udnytte myrernes egenskaber til bl.a. biologisk bekæmpelse af skadedyr.

Mere information

Læs mere om de enkelte foredrag hos Aarhus universitet.

 

for at skrive en kommentar.
Materialer
Spørg biblioteket