Magisk, realistisk og nordisk

Ny magisk realisme fra de nordiske og nordatlantiske lande

Overnaturlige kræfter, lerklumper, der vækkes til live, og myter, der genfortolkes. En grotesk og magisk realisme finder i stigende grad vej til de litterære universer i nye romaner fra de nordiske lande, og trænger du til en pause fra den dystre socialrealisme og de mørke nordic noir-krimier, er denne bølge af litteratur i dén grad værd at kaste sig over. Her er et bud på, hvor du kan starte.

Klimadystopi, magi og zombier

Både i Pablo Llambías' Zombierådhus, der er en klimadystopisk selvstændig efterfølger til romanen Rådhus, og i Dennis Gade Kofods Nancy forbindes noget realistisk og apokalyptisk. Den store klimakrise er baggrundstæppet i genreuniverser, hvor fantasy, mytologi og hverdagsskildringer blandes.

Fabulerende, legesygt og overraskende

I Reimar Torkil Juuls Livet under solen og i Lea Marie Løppenthins Sæson indgår der også overnaturlige ting som en græshoppe, der fødes ud af et øre, et kæmpe skelet og græske myter - og begge romaner emmer af overraskelser og fortælleglæde.

Leret bliver levende

Matias Faldbakken og Sjón har det tilfælles, at en lerklump vækkes til live i deres bøger, der begge trækker på den mytiske skikkelse Golem. I henholdsvis Sjóns romantrilogi Codex 1962 og Faldbakkens Vi er fem blandes realistiske universer med skildringer af livet i parforhold eller tilværelsen som jødisk flygtning - en cocktail, der fungerer overraskende godt.

Horror, sekterisme og overgreb

I Kim Leines Dansk standard er vi ligeledes ude i en roman med magiske elementer, men her er horror-aspektet og det gruopvækkende og skræmmende noget mere dominerende end i de øvrige nævnte værker. Og selv om det er barske sager, det handler om, synes jeg personligt, at den groteske og sorte humor, som er romanens grundtone, gør den til noget af det allermest humoristiske, Kim Leine har skrevet. 

 

God læselyst - Rasmus Riiskjær, Husum Bibliotek

Oprindeligt skrevet af Rasmus Riiskjær, eReolen.