Maurerne - Spanien i det islamiske imperiums storhedstid

27.12.19
"Maurere, de muslimer, der fra 711 erobrede Spanien og først blev endeligt fordrevet i 1614. Romerne brugte betegnelsen om de folk, der levede i dele af det nuværende Marokko og Algeriet, og det gav navn til den romerske provins Mauretania; derefter kom ordet til at betegne berberstammerne i Nordafrika.

I Spanien anvendtes betegnelsen moros af de kristne om de muslimske erobrere og deres efterkommere, en blanding af arabere og berbere, fordi de var trængt op i landet fra Nordafrika."
…..
Maurerne bevarede herredømmet over Andalusien, indtil den kristne generobring (se Reconquista) var afsluttet med Granadas fald i 1492. De muslimer, der ikke flygtede til Nordafrika, morisker, blev udsat for religionsforfølgelser og endeligt udvist 1609-14. Under maurerne var Andalusien et kulturcentrum, hvor Europa kom i kontakt med den arabiske verdens videnskab og kunst (se maurisk kunst). Betegnelsen maurere anvendes i dag om dele af befolkningen i Mauretanien."
(Kilde: Den store danske: Gyldendals åbne encyklopædi)

Bibliotekets materialer
På hjemmesiden kan du søge, hvad Københavns biblioteker har af materiale om emnet.

Her er det en god idé at anvende feltsøgning (vælges under søgefeltet på hjemmesiden).

Søg fx på emneord som:

• Spanien
  • historie
  • muslimer
  • maurere
  • islam

I bibliotekets base kan du bl.a. finde disse titler:

Fromherz, Allen J.
The Almohads : the rise of an Islamic empire

Lapidus, Ira M.
A history of islamic societies

Robinson, David
Muslim societies in African History

Convivencia : Jews, Muslims and Christians in Medieval Spain

Lane-Poole, Stanley: The story of the Moors in Spain

Menocal, María Rosa
The ornament of the world : how Muslims, Jews and Christians created a culture of tolerance in medieval Spain

Fletcher, Richard : Moorish Spain

97.4 Scales, Peter C.
The fall of the Caliphate of Córdoba : Berbers and Andalusis in conflict

Hourani, Albert: De arabiske folks historie

Mazanti Sørensen, Kjeld
Muslimske imperier : kulturmøder og civilisationssammenstød i Middelhavsområdet

Bibliotek.dk
Du kan også bestille bøger i databasen bibliotek.dk.

Her kan du stort set benytte de samme emneord som i biblioteksbasen.
Brug også engelske søgeord som fx.:

• Andalucia
  • history
  • Moor
  • Moorish
  • Maghreb
  • Islamic empire
  • North Africa

Vær opmærksom på, at der kan gå fra 1 uge til 14 dage med at skaffe materialet!

Foto: Archway at Alhambra

Et vigtigt supplement til bibliotekets bøger er bibliotekets e-materialer (databaser), som du kan bruge fra din hjemme-pc, hvis du bor i Københavns kommune. Se her hvad du fx kan finde - og gå selv i gang

Ebook Central:
Her kan du få elektronisk adgang til ca. 130.000 fagbøger inden for mange områder. Søg fx på emneord som: Almoravides * Almohads * Andalusia* History * Moors * History

eller søg disse to titler frem:
Muslims In Spain, 1500-1612 / L. P. Harvey
og
Al-Andalus, Sepharad and Medieval Iberia : Cultural Contact and Diffusion

MaterfilePremier
En tidsskriftbase, der giver adgang til engelsksprogede tidsskrifter i fuldtekst inden for næsten alle emner.
Søg fx på: Moorish people * muslims in spain,

Gode links på nettet

BBC (Storbritanniens statslige radio- og tv-virksomhed – svarer til DR)
Her finder du temaet: Muslim Spain (711-1492)