Mød børnevært Rhina

31.05.22
Mit favoritområde på LÆS er Bogborgen og de store LÆS bogstaver.

Jeg synes, at de 2 områder hænger sammen – der er noget magisk over at se startlæseren finde en bog for derefter at forsvinde ind i historien. De store bogstavmøbler inviterer læseren til at skabe deres helt eget private læserum samtidig med, at der er en fantastisk udsigt over galleriet, der giver plads til at lade tankerne og fantasien vandre. 

Jeg hedder Rhina, er uddannet pædagog og har 20 år bag mig, primært indenfor specialområdet. Som pædagog har jeg arbejdet med børn i alderen 2-16 år i dag- og fritidsinstitutioner samt undervist i skoleregi. Sprogstimulering, diverse læsestrategier og relationer mennesker imellem har i mange år haft min interesse, og da jeg nærmest selv voksede op på det lokale bibliotek, lå et sporskifte som børnevært ligefor. 

Min yndlingsbog fra barndommen:

Som barn og teenager var det lokale bibliotek et af mine yndlingssteder, hvor jeg kunne forsvinde ind i bøgernes verden i timevis. Min læselyst var enorm, og jeg husker stadig den triste følelse af at afsluttet en ny yndlingsbog for derefter straks at føle forventningens glæde, når jeg begyndte på en ny. Derfor var jeg også gladest for bogserier, hvor man kunne blive i det samme univers lidt længere. Særligt husker jeg De 5-bøgerne af Enid Blyton, der er en krimiserie om de fire børn; Julian, Anne, Dick og Georg samt hunden Tim, der kommer ud for mystiske og farlige mysterier, som de løser i fællesskab. Mine venner og jeg læste bøgerne i fællesskab, og bagefter legede vi, at det var os, der løste spændende mysterier. Der er udkommet 21 bøger i serien, og de kan læses selvstændigt fra 10 år.  

Den bedste bog fra hylden:

Jeg er ret begejstret for forfatteren Maria Rørbæk, der skriver de finurligste billedbøger, hvor der virkelig leges med sproget, f.eks. ”Ordtrolden”, ”Bogstavtyven”, ”Prinsessen der blev bogstavbims” og min helt store favorit: ”Sprogheksen”. Sidstnævnte handler om, at Sprogheksen har forhekset farfar, så han bytter om på ordene. Nu må farfar, Anna og hendes storebror Anton ud og finde Sprogheksen, så farfar kan komme til at tale normalt igen.  

Den er et sand festfyrværkeri at læse højt, og man skal som oplæser holde tungen lige i munden! Alle bøgerne kan alle læses fra 3-4 år, men større børn op til 9 år vil også opleve dem sjove pga. de sproglige krumspring. 

Mit bedste trick til at holde et barns opmærksomhed under højtlæsning:

Tal om bogens tema, inden I begynder at læse den. Lad barnet selv forholde sig til bogens tema eller budskab for at vække læselysten og skabe ejerskab over bogens indhold. Stop op undervejs og inddrag barnet, både for at holde opmærksomheden fanget, men også for at hjælpe sprogstimuleringen yderligere på vej. Lad barnet smage på ordene, tal om betydningen og hvad der mon menes. Brug også barnets egen erfaringer undervejs til at skabe paralleller til bogen.  

Materialer