Nørreport Station 100 år

100 år med Nørreport Station: 1. juli er det 100 år siden Nørreport Station åbnede. Stationen blev anlagt som en station på Boulevardbanen – jernbanestrækningen mellem Hovedbanegården og Østerport Station.

De to vestre jernbanespor, der fra starten var beregnet til nærtrafik, blev dog først taget i brug 1. oktober 1921, idet materialeknapheden under 1. verdenskrig forsinkede projektet.

På Kbhbilleder.dk kan du finde masser af fotos fra udgravningen af Boulevardbanen og fra Nørreport gennem tiden.

Udgravning til Boulevardbanen mellem Nørreport og Gyldenløvesgade.  Foto: Kbhbilleder.dk.

DSB's arkitekt Heinrich Wenck tegnede de oprindelige bygninger på overfladen, som rummede billetsalg, ventilationsanlæg og en lille ventesal. Det var to runde bygninger kaldet suppeterrinerne. De blev revet ned i 1932, hvor stationen skulle ombygges forud for S-banens åbning.

Den nye Nørreport Station blev tegnet af K.T. Seest, der skabte en funktionalistisk bygning med stationsnavnet bøjet i neon.
Også K.T. Seest måtte vige pladsen for nyt. Den nuværende Nørreport Station er resultatet af et arbejde udført af et konsortium bestående af Per Aarsleff og E. Pihl & Søn. Den stod færdig i 2015.

Nørreport Station anno 2018

"Først henad seks
ebber det ud i mængden.
Stationen ligger stille hen.
Fra undergrunden kommer en lyd
som er vanskelig at beskrive."
(Fra digtet Nørreport af Klaus Rifbjerg i Scener fra det daglige liv)

Nedenfor er der en håndfuld artikler og en bog om Nørreport Station. Men du kan finde meget mere via søgningen på bibliotek.kk.dk.

Få historier om København og livet i byen i din indbakke en gang om måneden.
Tilmeld dig nyhedsbrevet Bag om København.

• Bog

Nørreport Station

Af Klaus Holsting (2012)
Fotografisk billedværk om livet og atmosfæren over og under jorden og i området omkring Nørreport Station. Med fokus på den kaotiske intensitet, der kendetegner Danmarks mest trafikerede station