AT-opgaven 2017: Menneskets forhold til naturen

23.03.19
Denne emneguide giver dig inspiration til bøger og artikler, som du kan bruge til din opgave. Du får også søgetips, så du bl.a. kan søge skarpt i vores e-materialer (faktabaser). Og du får forslag til kilder samt ideer til relevante teorier og teoretikere. Scroll ned, så du får alle aspekter med.

Antropocæn - menneskets tidsalder - er det begreb, der kendetegner vor tid. Vi har sat vores fodspor og vort præg over alt i verden. Samspillet menneske-natur er af vital betydning for menneskets eksistens, hvad enten vi ser naturen som et fristed fra en fjendtlig civilisation, lever af at bearbejde naturen og høste fra den, eller erkender vores dybe afhængighed af den på godt og ondt.

Mennesket som ren natur - på linje med citroner og efeublade. Det var et humoristisk tema, som den italienske kunstner Arcimboldo morede sig med at præsentere i en række billeder. Men det giver også grund til refleksion og opmuntrer os måske til at se vores stærke tilknytning og afhængighed af samme natur.

Link til Kunst/litteratur/musik
Link til Samfundsfag/Historie
Link til Naturvidenskab

The White Rabbit put on his spectacles. “Where shall I begin, please your Majesty?” he asked.
‘Begin at the beginning,’ the King said gravely, ‘and go on till you come to the end: then stop.’​

Med dette råd fra kongen i Alice i Eventyrland (kap.12)
skulle du jo være godt rustet til at skrive opgave!

I Den store danske - Gyldendals åbne leksikon finder du en stor oversigtsartikel om natur, som kan inspirere dig og definere nogle begreber. Den kan være en god start.

Din opskrift på at søge sofistikeret og strategisk efter materiale i dit bibliotek:

• Gør dig helt klart hvad det er, du vil søge efter: tænk over alle de aspekter ved dit emne har og find også på synonymer

• Kombinationen af teori og DIT specifikke emne er en vigtig forudsætning for en mageløs opgave

• Slå op i biblioteksbasen og søg med de ord, du har overvejet. Find flere søgord til dit emne ved at kigge på de små grå felter oven over bogtitlen. Dvs. at når du har fundet en rigtig god titel, kan du snable søgeordene fra den og søge videre med dem

• Læg mærke til afgrænsningsfunktionerne til venstre i søgebilledet. De  hjælper dig med at finde præcist den type materiale, du ønsker

• Brug bibliotekets e-materialer som supplement, de er altid hjemme!

• Hvis du gerne vil kombinere med teoretikere, skal du foretage en ny søgning på et mere overordnet begreb (fx naturfilosofi) og  evt. kombineret med ordet teori. Det er altså DIG, der skal foretage kombinationen af teori og emne.

Find vej i bibliotekslabyrinten - uden gråd
Hvordan finder jeg en bestemt bog/artikel?

• Tryk på bogens titel og klik på  'Detaljer om materialet'. Fx angives det :
  • Hovedbiblioteket > Voksen > 16.8 > Pahuus
  • Det betyder: du skal  i voksenafdelingen, hen til gruppe 16.8 (bogens emnenummer) og kigge under navnet Pahuus

Hvordan finder jeg :       Tidsskriftartikler        Kilder/primærkilder        Lyden af natur (klik på lydknap)

Følg linket og  læs vejledningerne

Se også:
Link til Kunst/litteratur/musik