Oprør - med fokus på BZ

Af Københavns Biblioteker
06.11.16
Københavns Hovedbibliotek sætter fokus på 'oprør' - og i særdeleshed tiden omkring de danske bz'ere, der er med Øvigs nye bog 'BZ' er højaktuel.

Med udstillingen BZ i film og foto, sætter Hovedbiblioteket fokus på oprør.
I perioden hvor udstillingen løber, får Hovedbiblioteket desuden besøg af Peter Øvig, der vel nok har skrevet årets mest omtalte dokumentariske bog. Mød ham i en debat med René Karpantschof og Eva Lykke om BZ-miljøet, bogen og bevægelsen, eller kom til koncert med Anderz 'Gearbox' Nielsen og Frederik '2000F' Birket-Smith. De to gæster scenen med en pladespiller og en stak af deres yndlingsplader og -historier. Fællesnævneren er: Ungdomshuset på Jagtvej 69.

Hvis du desuden har lyst til at læse mere om BZ'erne, kan du finde mere på temasiden BZ - Ungdomsoprør i 1980'erne og 1990'erne, ligesom biblioteket også har masser af bøger om emnet. Nedenfor finder du et udpluk...

Fugle større end vinden - : en bog om og omkring begivenhederne i Ryesgade 58 og BZ-bevægelsen
VS-Forlaget, 1986.
"Beskrivelser og vurdering af boligbevægelsen og ungdomsbevægelsens udvikling."

Gadens parlament : 30 års plakater fra den radikale venstrefløj af Malene Meisner Møller, 2012.
"Gengivelser af ca. 500 plakater fra 1980'erne, 1990'erne og 2000'erne. Hvert 10-år indledes med en tekst, der dels opridser de historiske begivenheder omkring BZ-bevægelsen, de autonome og Ungdomshuset, og dels overordnet analyserer plakaternes æstetik og indhold."

Knald eller fald : billeder fra 4 års BZ-kamp af B. Zætter
Autonomt Forlag, 1985.
"Om dagligliv i besatte huse, husbesættelse, rydninger, gadekampe, demonstrationer og aktioner."

Lokummet brænder af Tine Bryld
Gyldendal, 1987
"Om BZ'ernes konflikt med Københavns politikere, politi og Ungbo september 1986 om huset i Ryesgade."

Ungdomshus nu!
Tiderne Skifter, 1982.
"Om initivgruppens aktiviteter for at erhverve en bygning til ungdomshus."

Uro - 25 års gadekamp af Tom Heinemann
Tiderne Skifter, 1995.
"Dokumentation af de sidste 25 års stadigt voldsommere konfrontationer mellem demonstranter og politi i Danmark."

Flere materialer om BZere

Dele af artiklen er taget fra Mens du venter på: BZ, der desuden inspirerer til flere bøger af Peter Øvig.