prikker

Populisme - en tendens i tiden

15.09.19
Denne emneguide giver dig inspiration til bøger og artikler, som du kan bruge til din opgave. Du får også søgetips, så du bl.a. kan søge skarpt i vores e-materialer (faktabaser). Og du får ideer til relevante teorier og teoretikere . Scroll ned så du får overblik over alle aspekter.

Populisme er betegnelsen for en politisk retning, der bygger på udbredte holdninger, meninger og fordomme i en given befolkning.
I Europa, USA og Sydamerika regnes populismen i disse år for en afgørende og indflydelsesrig faktor. Se bare på lande som Holland, Ungarn, Storbritannien - eller Venezuela

Hvad er populisme?
Begrebet populisme er en svær størrelse at forholde sig til. Typiske træk er modstand mod eliten, mod globaliseringen, indvandring og den teknologiske udvikling. Samtidig er der en klar forankring i det nationale. Der er tale om en slags "mod-modernitet". Nedenfor finder du to bud på en definition.

Se også
Jan-Werner Müllers bog : Hvad er populisme, som forsøger at indkredse populismen som begreb. Den er god at blive klog af.
Mogens Herman Hansens bog: Hvordan forvrænger populismen demokratiet? er en lille publikation, som ligeledes har til formål at definere populisme-bevægelsen.

Populisme i USA og Europa
Det er vigtigt at være bevidst om, at ordet populisme i USA ofte refererer til en folkelig, amerikansk egalitær frihedsbevægelse fra 1890'erne, som kæmpede for en bestemt gruppes rettigheder, men som ikke opfattede sig selv som repræsentant for en hel befolkning. I følge teoretikeren Jan-Werner Müller præger opfattelsen af at "vi er folket" de moderne populistiske bevægelser i Europa og andre steder .
Denne skelnen skal man gøre sig klar, når man søger efter materiale. Det vil således  være klogt at anvende søgeord som tea party, Trump eller fx højrefløjen (right-wing) kombineret med ordet populisme, når det relaterer til USA.

Søg efter litteratur i biblioteksbasen
Vælg søgeord som : populisme, højrepopulisme, protestbevægelser, demokrati, civilisationskritik, eliten, eller specifikke betegnelser som fx Tea party, Pegida, Donald J. Trump eller Brexit

Eksempler på litteratur du kan finde i søgebasen:

Find teori om emnet
Canovan, Margaret : Populism (bestil bogen i bestillingsdatabasen bibliotek.dk og afhent den på dit favoritbibliotek)

Müller,Jan-Werner : Hvad er populisme?

Mudde, Cas and Cristóbal Rovira Kaltwasser: Populism (artikel)
Bestil bogen Oxford handbook of political ideologies - og læs heri den gode, lange og informative oversigtsartikel,
der giver indblik i teori og definitioner

National populism: The revolt against liberal democracy, af Roger Eatwell & Matthew Goodwin

Eksempler på populistiske bevægelser

Selv om der findes såvel højre- som venstrepopulistiske bevægelser, er de højrepopulistiske, i Europa og USA, nok dem, der er mest blæst om. Venstrepopulisme er fx udbredt i Sydamerika.

• Frankrig: Front National
  • UK: Ukip
  • Tyskland: Pegida /  Alternative für Deutschland
  • Sverige: Sverigesdemokraterne
  • Ungarn: Fidesz
  • USA: Tea party bevægelsen / Trumpisme
  • Argentina: Peronisme
  • Venezuela: Chavisme

Find en beskrivelse af disse og flere andre i  Mogens Herman Hansens bog Del 2

Folketingsvalget 2015: et protestvalg
- se tallene i  Fra krisevalg til jordskredsvalg : vælgere på vandring 2011-2015

Eliten og populisme
Som det fremhæves i Hvad er populisme?  er det et fællestræk i populistiske bevægelser, at de er "anti-establishment". Opfattelsen er, at "det moralsk rene og homogene folk altid står over for umoralske, korrupte og parasitære eliter - hvoraf følger, at denne type eliter i virkeligheden slet ikke hører til folket" (s.43).

Læs om eliten
Gode søgeord er fx: højreekstremisme,  populisme, nationalisme, politiske partier, politiske ideologier, Europa, 2000-2009, 2010-2019

Elite og samfund : en antologi
Murray, Charles A. Coming apart : the state of white America 1960-2010
Olsen, Lars : Eliternes triumf : da de uddannede klasser tog magten
Soll Sunde, Lasse: De intellektuelle har overladt de svære diskussioner til populisterne"  (avisartikel, log dig ind med cpr. nr. og pinkode. Du vil så kunne læse artiklen, hvis du bor i Københavns kommune)

knap

Panik mellem reolerne : Alt er udlånt!
Gå ikke i selvsving, men spring raskt videre til alle vores e-materialer - de er ALTID hjemme

Tekst: Lene Nielsen