Publikumspris til Nørrebro Bibliotek?

Nørrebro Bibliotek er blandt de ti nominerede til dette års publikumspris i Københavns Kommunes Bygningspræmiering. Nomineringen kommer oven på et komplekst byggeprojekt, der har formået at skabe nyt liv i en gammel bygnings sjæl.

Podcast: Årets bygningspræmiering i København

Hør mere om Københavns arkitektur og byudvikling, i denne særudgave, hvor journalist Pernille Steensgaard fra Weekendavisen har samlet et panel af dommere og arkitektur-entusiaster til debat om Københavns arkitektur.

Nomineringen spreder stor glæde blandt personalet på Nørrebro Bibliotek, hvor biblioteksleder Stine Høi Sørensen ser tilbage på det store arbejde, der er gået forud i forbindelse med at renovere den gamle remise til et helt nyt bibliotek:

- "Det var med stor ydmyghed overfor den smukke gamle bygning og med et meget stramt budget, at vi gik i gang med at ombygge den gamle sporvejsremisse. På papiret et umuligt projekt, der kun er lykkedes takket være et godt samarbejde mellem biblioteket, Michala Ahn Hultberg, Lisa Jørgensen, arkitekter og entreprenører. Derfor er det også glædeligt, at borgerne har taget så godt imod vores bibliotek og vi nu er nomineret til bygningspræmieringen sammen med 9 andre smukke byggeprojekter."

Biblioteksrummet set oppefra og med borgere mellem hylderne
Liv i biblioteket. Foto: Thomas Wilhelm.

Fra sporvognsremise til moderne bibliotek

I ombygningen af Nørrebro Bibliotek har det været vigtigt at bevare sjælen i bygningen kombineret med kravene til et moderne bibliotek. Særligt indretningen af biblioteket har medvirket til at skabe den perfekte balance. Stine Høi Sørensen fortæller:

- "Det er en bygning med en stolt bygningskulturarv som vi er flyttet ind i. Den gamle sporvognsremise er over 100 år gammel og har sin helt egen historie. Der er sjæl og stemning i en gammel bygning, som man ikke kan bygge sig til. Derfor er hele møbleringen skabt og tilpasset særligt til Nørrebro Bibliotek, hvor udtrykket er farverigt og samtidig afstemt med de store kunstværker. Hvis nogen tror at biblioteksindretning blot er en række reoler og nogle gode stole, så tager de fejl. Biblioteker skal indrettes til og for mennesker, og for møder mellem mennesker og litteratur. Hver dag skal vi samle borgerne omkring læring, fordybelse og aktiviteter. Det kræver en særlig indretning og der er virkelig mange detaljer, der skal gå op i en højere enhed for at det lykkes."

Et åbent og lyst rum med rå murstensvægge og træreoler. Foto: Thomas Wilhelm.

Biblioteket deler tag og adresse med Nørrebrohallen og det er en stor fordel ifølge Stine Høi Sørensen:

- "Der var jo allerede mange københavnere, der havde deres gang i Nørrebrohallen – nu tilbyder vi både en god idrætsoplevelse, dejlig mad og en god biblioteksoplevelse i huset. Vi er et hus for hele kroppen – du kan bevæge dig, du kan spise godt og du kan få gode litteraturoplevelser."

Stem på Nørrebro Bibliotek

Du kan være med til at afgøre om Nørrebro Bibliotek skal vinde publikumsprisen. Afstemningen foregår på Københavns Kommune: Bygningspræmiering. Der kan stemmes på et af de ti byggerier, der er nomineret til Københavns Kommunes bygningspræmiering 2020. Afstemningen løber frem til og med den 20. april.

Stem på årets Publikumspris

Bygningspræmiering

I København har man præmieret arkitekter og bygherrer bag særligt bemærkelsesværdig arkitektur siden 1903.

Med præmieringen anerkender kommunen de kræfter, der har tilført byens fysiske rammer særlig kvalitet, og understreger samtidigt kommunens påskønnelse af god arkitektur som betydningsfuld for det levede liv i byen.

I år er publikumsprisen med for fjerde gang, hvor københavnerne selv har mulighed for at vælge deres yndlingsbyggeri blandt de ti nominerede.

De præmierede byggerier inkl. vinderprojektet af publikumsprisen afsløres den 27. april.

Københavns Kommune: Bygningspræmiering

Nørrebro Bibliotek set fra Superkilen. Foto: Thomas Wilhelm