Ray Bradbury og bibliotekerne

Af Københavns Biblioteker
07.06.12
Ray Bradbury er mest kendt for værket, Fahrenheit 451, men den berømte science fiction forfatter var også en dybt engageret fortaler for bibliotekstanken.

Ray Bradbury turnerede i 2009 rundt på omkring 200 kommunale biblioteker i hans hjemstat, Californien i en fremskreden alder af 90 år for at redde de offentlige biblioteker. Han har i et interview med New York Times udtalt, at det er bibliotekerne, som har dannet ham som menneske og forfatter:

"Libraries raised me. I don't believe in colleges and universities. I believe in libraries because most students don't have any money. When I graduated from high school, it was during the Depression and we had no money. I couldn't go to college, so I went to the library three days a week for 10 years."

I et andet interview med The Guardian udtaler han om samme emne:

"I read everything in the library. I read everything. I took out 10 books a week so I had a couple of hundred books a year I read, on literature, poetry, plays, and I read all the great short stories, hundreds of them. I graduated from the library when I was 28 years old. That library educated me, not the college."

Anledningen til den lidt usædvanlige turné (som han faktisk gennemførte i kørestol) skyldtes budgetnedskæringer og trusler om lukning på mange kommunale biblioteker i Californien, heriblandt H.P. Wright Library, som husede ham, da han skrev "Fahrenheit 451".

Det offentlige bibliotekssystem i U.S.A. har været under et stærkt pres de seneste år. Men forhåbentlig bliver der også i fremtiden plads til at unge, ubemidlede læseheste kan opleve den personlige, selvstændige dannelse, som kun bibliotekerne kan tilbyde.