Tre aktuelle forfattere lærer dig at skrive

Vent ikke på en åbenbaring! Læs meget, skriv mere og vær klar til at acceptere at halvfems procent af det, du skriver, er rent crap. Anna Klahn - mennesket og forfatteren bag SkrivSkrivSkriv - præsenterer tre højaktuelle forfatteres bedste skrivetips.

Af Anna Klahn, forfatter og skrivelæren bag SkrivSkrivSkriv

Hvad skal der til, hvis jeg vil være forfatter? Hvad afgør, hvem det lykkes for og for hvem, det bliver ved drømmene? Disse spørgsmål vil rigtig mange med en forfatterspire i maven gerne kende svaret på. Selv stiller jeg mig selv dem kontinuerligt i mødet med mine skrivekursister.

For at blive klogere - og samtidig formidle brugbar viden til mange andre skriveinteresserede - har jeg den seneste tid spurgt en række aktuelle og interessante danske forfattere om deres bedste skrivetips. Nedenfor kan du læse om tre af disse forfattere og deres bedste skriveråd - og ikke mindst giver jeg dig et par tips til at komme i gang med skriverierne!

Undervejs får du også anbefalinger der kan tale til forfatteren i dig - og nederst links til bøgerne, der kan reserveres på biblioteker og eReolen.

Sebastian Bune: Få skriften ud af kroppen og ned på siden!

Sebastian Bune er litteraturformidler og blandt andet forfatter til den roste roman “Min familie”, om hvilken anmelderne blandt andet skrev:

“Bevægende historie ...det er svært at holde tårerne tilbage.” (Politiken)

“Rørende og velskrevet ...den varmeste anbefaling!” (Jyllandsposten)

Selv var jeg også bevæget af måden bogen - fra barnets perspektiv - beskriver den forvirrende dans frem og tilbage over grænsen mellem normalitet og overgreb, som livet i en voldelig familiedynamik kan være. Meget anbefalelsesværdig læsning!

Her følger Sebastians råd:

 • "Hvem gemmer sig bag dine ord?
 • Hvad får du ned på siden, som du håber læseren får med i livet?
 • Det er to store spørgsmål, som jeg stiller mig selv hele tiden.
 • Det første, er ikke engang sikkert noget, som nogensinde bliver afklaret for læseren, men det er på samme tid også kimen til hvorfor jeg skriver. For bag mine ord, sidder der en familiefar, en hundeejer og et biblioteksmenneske, der simpelthen ikke kan lade være med at skrive.
 • Det føles nogle gange, som om Charles Bukowskis spøgelse hjemsøger mig, når jeg vågner til den stille alarm og trækker den første kop sorte tjære for at sætte mig foran skærmen mens de andre sover.
 • Hvorfor?
 • Hvorfor piner du dig selv med alt for korte nætter?
 • Hvorfor SKAL du absolut skrive?
 • Fordi jeg ikke kan lade være, fordi jeg gør det for min egen skyld, og det er godt nok.
 • Så mit råd til dig, der skriver, hvad enten det er om dagen eller natten, er simpelthen at få skriften ud af kroppen og ned på siden, så mange gange i løbet af et døgn, som det overhovedet er muligt, indtil DU finder ud af svaret på de to første spørgsmål.
 • Skriv på post-its, skriv i notesbøger, hvad end det er de billige fra supermarkedet eller dine elskede Moleskines, skriv på linieret papir, skriv på bagsiden af en tegning, bare ikke dine børns mesterværker! Så kommer du nemlig alt for hurtigt til at skylde is – trust me, jeg taler af erfaring :)
 • Skriv på bagsiden af rudekuverter, servietter og billetter, bare skriv! SKRIV! SKRIIIV!"

Puk Qvortrup - opgiv tanken om åbenbaringen!

Puk Qvortrup er redaktør, journalist og forfatter - om hendes debutroman “Ind i en stjerne” skrev anmelderne blandt andet:

“Velformet, gennemtænkt ... rørende, som kun levet liv kan være det” (Weekendavisen)

“Helstøbt og bevægende fortælling” (Kristeligt Dagblad)

Hvordan finder vi mening med vores tilværelse, når det værste er sket? Dette spørgsmål kredser “Ind i en stjerne” på bevægende vis om og giver dermed sprog til et af de farlige spørgsmål, som vi alle, før eller siden, kommer til at stille os selv, men som ingen bryder sig om at tale om. At give ord til det usigelige er, efter min mening, én af litteraturens fornemste opgaver - og den varetager Puk Qvortrup med “Ind i en stjerne”.

Her følger Puks bedste skriveråd:

 • Opgiv tanken om åbenbaringen. Mange med forfatterdrømme har nok på et tidspunkt håbet at blive ramt af en ÅBENBARING. Eller; den guddommelige inspiration, hvor skriften bare flyder fra pennen som en gylden strøm, og man bagefter sidder fortumlet og kigger på det MESTERVÆRK, der opstod helt af sig selv på papiret. Sorry. Det sker ikke. At skrive - og at skrive godt - handler om at skrive. Skrive rigtigt meget. Og læse endnu mere. Det er hårdt arbejde.
 • For hver gode side jeg skriver, har jeg nok skrevet 50 halvgode eller decideret lortede. Men lad være med at se det som lort. Se det som gødning. 
 • Og mere konkret: Husk altid at have en notesbog ved hånden. For selvom åbenbaringen måske ikke findes, findes de gode ideer, de smukke sætninger, den smertelige indsigt, sansningerne. DEM skal du være klar til at nedfælde, når de opstår. Derfra begynder skriften.
   

Glenn Bech: Læs, læs, læs og skriv, skriv skriv!

Glenn Bech er forfatter og psykolog og hans debutroman 'Farskibet' om faderens selvmord fik anmelderne til at skrive sætninger som:

”Et mesterligt svendestykke, som sender forfatteren i raketfart mod de litterære tinder (…)” (Jyllandsposten)

Og ”Farskibet bærer sin sårbarhed som et prydstykke … Ambitiøst og stilsikkert...” (Weekendavisen)

Selv læste jeg ”Farskibet” på to dage og havde en oplevelse af aldrig at have set nogen gå så tæt på verden med ordene. Anbefales kan den!

Her følger Glenns fine råd til dig, der har en forfatterspire i maven:

 • Nok er det de udadvendte, der ejer verden, indtager dens scener og udnytter dens muligheder til at fremme sig selv, men lige hvad angår litteraturen vil jeg faktisk mene, at der her stadig findes en åbning til de indadvendte eksistenser iblandt os. Ved at læse, læse, læse, skrive, skrive, skrive bøjet over det samme skrivebord dag efter dag er det muligt at dygtiggøre sig inden for en kunstgren, hvor hverken charmekarisma eller sociokulturelle netværk er helt så altafgørende, som de ellers er. Nuvel: Instagram-influenceren med sine 10, 20, 30, 40, 50, 100-tusinde følgere rummer selvfølgelig en større ’return on investment’ for ethvert forlag. Kapitalisme er kapitalisme. Men kunst er heldigvis også kunst. Og så længe redaktørerne fortsat nærer ambitioner om at bevare deres faglige integritet (eller ’ildsjæl’, om man vil; også selvom idealismens flammer har fortaget sig en smule siden studieårene), da vil det gennemarbejdede manuskript, talentet, nørden uomtvistelig komme til at funkle midt i konkurrencens overflod af halvhjertede forsøg.
 • “Det man godt kan lide at gøre, gør man som regel godt,” siger Peter Plys; og her må jeg give bamsen ret.
 • Udvælg en bog, I elsker, og stil jer selv spørgsmålet: Hvorfor elsker jeg den her bog? Nærstudér den, som fandtes verden i et sandkorn. Gransk bogens replikker, tidsskifterne, sætningskonstruktionerne, plotudvikling, osv. At have læst én bog ti gange kan sagtens være mere lærerigt end at have læst ti bøger én gang.

Men - hvordan kommer jeg så i gang?

De fleste af os kan rigtig godt forstå visdommen bag ovenstående råd, når vi ser dem. Men fra rigtig mange kursister ved jeg, at det med at skrive meget, kan være lettere sagt end gjort.
Som forfatter og skrivelærer gennem en årrække, har jeg selv et par idéer til, hvor du kan tage fat for at komme i gang med at skrive mere - og altså ikke kun, når du lige føler dig særligt inspireret. De følger her:

Følg sanserne!

Hvad end du vil skrive om, så start med at få alle de sanseindtryk, der er forbundet med emnet for dig ned på papiret. Hvad kan du se, høre, lugte osv.? Når vi tillader os at falde helt ned i den sansede verden, vil teksten ikke kun åbne sig for læseren, men også for forfatteren selv. Ofte vil handlingsforløb på overraskende vis dukke op!

Er du tom for idéer, start da med at beskrive dit yndlingssted fra barndommen - i alle sansede detaljer! Alle gode skønlitterære tekster har sanserne i brug en væsentlig del af tiden , men et par  rigtig gode eksempler  på det kan du finde i  Jón Kalman Stefanssons “Sommerlys og så kommer natten” og Delphine de Vigans “Alt må vige for natten”.

Genskriv andres tekst!

Den blanke side eller skærm kan få selv den mest inspirerede forfatterspire til at helme af ren præstationsangst - men det slipper du for, når du vælger at tage afsæt i andres fortællinger. Her mener jeg selvfølgelig ikke at plagiere, men at bygge på andre forfatteres grundlæggende tekst-skelet. Føj en ny person til din yndlingsnovelle, skru tempoet op eller ned i en fed scene fra en roman, placer handlingen i et eventyr i en anden setting eller skriv en sang om til en novelle! Mulighederne er mange! 

Som eksempel på, hvilke fabelagtige tekster, der kan komme ud af det, kan du nærstudere Linda Knausgårds novelle “Hvidbjørn prins Valemon” i samlingen “Grand mal”.

Skriv om det, der gør ondt!

Her taler de tre ovenfor beskrevne forfatterskaber næsten for sig selv! Øv dig, alt hvad du kan, i at skrive - uden at lægge fingre imellem - om det, der gør ondt.

Den amerikanske forfatter Anne Lamott skriver, at man skal skrive, som om alle man kender allerede er døde. Og der er noget om snakken - for mange er det virkelig her, det største potentiale ligger gemt.  Så længe man husker besindigheden - og at bevægelsen fra oplevelse til litteratur tager tid. 

Som Glenn Bech beskriver det om sin egen skriveproces:

“Jeg kan sagtens arbejde vildt intenst i flere uger; og så midt i det hele, evt. i forbindelse med feedback, lade teksten passe sig selv i lige så mange uger eller flere. Og hvis det, jeg arbejder på, er personligt og vigtigt, så tillader jeg mig selv en indledende fase, hvor jeg forsøger at skrive det hele ud så meget som muligt. Men dernæst, når teksten skal rettes til, da afkræves der altså en større distance til stoffet. Hvis din hund døde i forgårs, kan det måske være klogt at skrive dagbog, men at omsætte smerte til litteratur, hvor alle kan være med og begejstres, det er noget andet."

Få flere skrivetips fra Københavns Biblioteker i din indbakke - tilmeld dig forløbet Kickstart din skriveproces

Læs mere om Anna Klahn på hjemmesiden SkrivSkrivSkriv

Rigtig god læse - og skrivelyst!

Find flere gode bøger på biblioteket eller eReolen, der kan inspirere forfatteren i dig: