Christiania 40 år

05.09.11
I september 1971 fødtes fristaden Christiania. I september 1971 fødtes fristaden Christiania. Det blev begyndelsen til en lang historie med sociale eksperimenter, alternative sociale sammenhænge - og en lang konflikt med staten.

"I København fik ungdomsoprøret sin egen avis Hovedbladet. Lørdag den 25. september 1971 kom bladets redaktør Jacob Ludvigsen forbi Dronningensgade på Christianshavn. Her traf han sin gamle kammerat Kim, som ophidset fortalte om de slotte og paladser der stod tommer. De kravlede ind gennem plankeværket til den forladte spøgelsesby, der endnu emmede af flere hundrede års effektivitet og disciplin." Sådan beskrives startskuden på fristadens tilblivelse i " Christiania". Næste dag blev området besat at en invasionsstyrke bevæbnet med flag og spraydåser.

På Leksikon.org ligger en længere leksikonartikel om Christiania. Her kan det læses at: "Christiania's historie er broget og lang med kampe, sejre og nederlag. Mange af de mennesker der var med til at starte eksperimentet er der ikke mere. Men drømmen om et liv i frihed, og ideen om en beboerstyret by lever stadig. Folk fra fjern og nær føler sig stadig tiltrukket af Fristadens magiske blanding af anarkisme og kærlighed."

Er man turist eller blot en nysgerrig københavner der det muligt at blive guidet rund på fristaden. I sommerperioden fra den 26. juni til den 31. august er der desuden daglige rundvisninger kl.15:00 fra porten. Ellers er det muligt at bestille en grupperundvisning fra Rundvisergruppen.
Det er også muligt selv at gå på opdagelse. Inspiration til turen kan findes på Aktitekturguide.

Bibliotekets materiale og referencer til artikler om Christiania.

Flere links

Charlotte Østervang: Christiania
Portrætter fra Christiania.

Christiania Bikes
Den orginale Christianialedcykel udviklet i Christiania Smedie i midten af 1980erne.

Christianias Kulturforening
En selvstændigt udadvendt forening og en slags paraplyorganisaton for de kulturelle aktiviteter.

Facebook: Christiania
Facebook-side. Se også Facebook: Bevar Christania.

Fristaden Christiania
Det officielle site med mottoet: Må fred, kærlighed og enhed sejre på Moder Jord og overalt.

Information: Christiania
Avisens artikler mm.

Wikipedia: Christiania
"Christiania (også kaldet Fristaden Christiania eller Staden) er et område i bydelen Christianshavn i København med et areal på ca. 34 hektar og ca. 1000 beboere. Det er en slags Kollektivistisk Anarkistisk, Socialistisk Anarkistisk fristed, hvor alle, som bor der, kan være med til at bestemme, hvad der skal ske."

---
I disse uger udstiller Rådhusbiblioteket relevante materialer i montrerne indenfor Rådhusets hovedindgang og på biblioteket. Udstillingen kan ses i uge 36 og igen fra uge 38 og et stykke tid frem.

for at skrive en kommentar.