Bliv klog på din by

30.06.17
Find skannede bøger om København som du kan læse med det samme – eller gå på opdagelse i byens historie på bibliotek.kk.dk.

På Hovedbiblioteket tog vi en stor stak bøger om København, der alle var så gamle, at de ikke mere var underlagt ophavsretsloven. Vi hyrede en studentermedhjælper og trykkede speederen i bund på skanneren.
Alle bøgerne er skannet og de bliver stille og roligt tilgængelige via søgningen på Københavns Bibliotekers hjemmeside.

Hvordan du finder bøgerne, kan du læse om i vejledningen Find din historie - der er både vejledningstekst og en kort video.
To af bøgerne er omtalt i Da der var mejeri i Nordvest og Kalkeballen.

Hen over efteråret præsenterer vi flere af de skannede bøger på Bag om København. Du kan allerede nu se flere af dem via søgefunktionen på bibliotek.kk.dk.

Bag om København

Københavns Biblioteker har sammensat et temasite, hvor vi linker til forskellige ressourcer om Københavns historie og topografi - og hvor vi formidler materiale og historier om byen.

Ud over vejledningen til hvordan du finder de skannede bøger og søger i Københavns bibliografien, finder du en oversigt over Borgerrepræsentationen.
Du kan finde alle byens borgmestre og overpræsidenter – ja, samtlige der har været medlemmer af Københavns Borgerrepræsentation siden 1840.

En gang om måneden kan du blive sendt  på en spændende, pudsig eller oprivende tur ud i det gamle København – og omegn. Det sker med podcast-serien "Bag om København".
Turene er ret forskellige, og indtil videre har vi blandt andet på et møde med Karens Bande hørt om Slaget på Fælleden og vi har været på fattiggården.

For slægtsforskerne og lokalhistorikerne har vi skannet Kraks Vejviser 1770-1969. Desuden har vi skannet Politivennen - en guldgrube af gode historier og sladder fra en længst svunden tid.

Når du går tur i byen, skal du altid huske at se op og se dig omkring. Ud over at der på de ældre bygninger tit er smukke eller finurlige udsmykninger, er der en del mindetavler, der fortæller om byens og borgernes historie, særligt i Indre By er der mange tavler på husmurene.
Via Bag om København kan du finde en oversigt over alle byens mindetavler – nogle af dem er desuden præsenteret med foto, så du kan se hvad du skal lede efter. Se f.eks. mindetavlen for Nicolai Eigtved, en mindetavle der er gjort lidt ekstra ud af.

Bag om København