Bogen BZ ikke ville have på gaden

01.11.16
Peter Øvig Knudsen havde svært ved at få tidligere bz’ere til at medvirke som kilder til hans bog BZ. Tilbage i BZs samtid havde bevægelsen også modstand mod en bogudgivelse.

I 1988 udgav Mogens Volden, den selvbiografiske roman Storbyindianer. Bogen beskriver BZ’ernes drømme og holdninger til magthavere og systemet, samtidig med at den portrættere deres dagligdag og fællesskab.

Men ikke mange eksempler af 1. oplag endte hos de danske boglæsere. Natten mellem den 4. og 5. maj 1988 trængte ukendte gerningsmænd ind i et lager i Herlev. Her ødelagde de omkring 2.500 eksemplar af bogen med vand og maling.

Gerningsmændene er aldrig blevet fanget men i artiklen "BZ-bog upopulær" i Politiken 10. juni 1988 udtalte forlagsredaktør Claus Clausen:
"Det er helt klart, at hærværksmændene har set sig sure på bogens indhold. Så vidt jeg kan se det, må gerningsmændene enten tilhøre den yderste højrefløj eller være BZ'ere, der føler, at Mogens Volden har forrådt bevægelsen ved at udlevere detaljer i bogen."

Københavns biblioteker har bogen: Storbyindianer af Mogens Volden

Mere om BZ og Peter Øvig: Mens du venter på: BZ!

Log ind på bibliotek.kk.dk og læs anmeldelser og avisdebat om Øvigs bog BZ : du har ikke en chance - tag den

BZ på Hovedbiblioteket
Onsdag den 9. november kan du møde bogaktuelle Peter Øvig Knudsen til arrangementet MÅNEDESN FORFATTER.
Fra 2. november kan du opleve udstillingen BZ i film og foto. Udstillingen kan ses til og med lørdag d. 12. november, hvorefter den flytter til det nye Ungdomshus.
Torsdag den 10. november kan du bl.a. opleve Anderz Nielsen var booker i Ungdomshuset i 1983-1996 til vinylarrangementet Rundtosset.