Hilma af Klint - abstrakt pioner

Af Københavns Biblioteker
25.03.14
Hilma af Klint (1862-1944) er en fabelagtig billedmager - med en fantastisk historie. Læs om hende hér og se hendes værker på Louisiana, frem til 6. juli.

Under påvirkning af okkulte og spirituelle strømninger i sin samtid, skabte hun gådefulde, farvestærke og symbolladede værker.
Hun skabte non-figurative malerier, før de første abstrakte malere, Kandinsky, Mondrian, Braque og Picasso.

Ja, det er ikke mine ord, men ord fra en særdeles inspirerende omviser, jeg mødte på Louisianas udstilling. Jeg kan varmt anbefale at man tilmelder sig en guidet tur... for det er herligt at få mundtlige og begejstrede beretninger, mens man står og falder i svime over det hele. Fra fine detaljerede tegninger fra kunstnerens år på akademiet til gigantiske malerier på skrøbeligt papir.

Udstillingen "Hilma af Klint – Abstrakt pioner" er den første store, retrospektive præsentation med ca. 250 værker af den svenske kunstner Hilma af Klint (1862-1944). Den har har været vist i Stockholm, Berlin og Malaga. Og altså nu i Humlebæk.

Kunstneren vil for mange være et nyt bekendtskab, hvilket bl.a. hænger sammen med, at hun i sit testamente bestemte, at de banebrydende malerier skulle holdes skjult for omverdenen i mindst tyve år efter hendes død.

Hilma af Klint – den hemmelige abstrakte maler
Hilma af Klint tilhører den første generation af akademiuddannede kvinder i Europa. Hun blev uddannet i Stockholm i naturalistisk portræt- og landskabsmaleri i årene 1882-87.
I disse år kommer hun ind i en kreds af kvinder, som kalder sig De Fem, med hvem hun udfører spiritistiske seancer, der bringer hende i kontakt med en række åndelige vejledere.
Gruppen laver omhyggelige optegnelser af de budskaber, de modtager, og udfører automatskrift og -tegning.

Udstillingen på Louisiana, som vises i museets Sydfløj, er kronologisk ophængt og præsenterer godt 250 malerier og papirarbejder.
De tidlige naturstudier og tegninger fra tiden som akademielev indleder udstillingen – værker der anskueliggør, hvilken nøgtern og skarp iagttager af natur og botanik, Hilma af Klint var.
Her er også eksempler på automattegning fra De Fems seancer og et udvalg af kunstnerens omhyggeligt udførte notes- og skitsebøger.

Hilma af Klint efterlod sig mere end 1000 værker, som hun aldrig udstillede.
I hendes testamente skrev hun at værkerne ikke måtte vises før 20 år efter hendes død.
Hun har meget omhyggeligt registreret mange af de ting hun har arbejdet med - i disse skitse- og dagbøger. Minutiøst som var hun bibliotekar af profession.

I forbindelse med udstillingen på Louisiana Museum of Modern Art udgives et dansk og engelsk katalog i form af Louisiana Revy
Det kan ses og lånes fra flere af Københavns Biblioteker.
Louisiana Revy

Anmeldelse i Politiken og i Kristeligt Dagblad