Nazi-leaks

08.08.16
Kilder til 2. Verdenskrig. I 1943 var der en aktion mod Landsretssagfører Holger og Børge Brylds kontor. Det var folk fra modstandsbevægelsen der stod bag. Børge Bryld havde en høj position hos de danske nazister i DNSAP. I hans arkiv fandt modstandsfolk fra modstandsgruppen Holger Danske masser af relevant information.

Aktionen fandt sted 13. oktober i Holger og Børges kontor i Amaliegade 39B, København. Der skulle efter sigende befinde sig en kuffert med hemmelige nazipapir. Modstandsfolkene havde håbet på at finde medlemslister over DNSAP og oplysninger om andre landsforrædere i kufferten. Udbyttet af aktionen levede ikke helt op til forventningerne om at der var en del brugbare oplysninger.

Blandt oplysninger var der afsløringer af en række embedsmænd og selvklart en del omlysninger om interne forhold i nazipartiet.

Som det kan læses i det følgende citat var der også afsløringer af stikkere:
"Ogsaa Stikkere kan man finde i de bryldske Arkiver.
Fru Brünander, Nr. Søgade 17, har anmeldt, at Helge Asmussen, der bor i en Klublejlighed i samme Ejendom, har Maskingeværkugler hængende som Souvenir paa Væggen sammen med engelske og amerikanske Flag. Virkningen af denne Stikkergerning er ikke udeblevet. Rapporten slutter:
Manden henrettet af — den 4. September 43. Han havde endvidere 2 Maskinpistoler."

Et udvalg af oplysningerne blev offentliggjort af Andres Georg og udsendt på det illegale forlag Samtidens Forlag i bogen Af en forrædders papir.

Kilder til historien

Bogen "Af en forrædders papir" er en del af den omfattende samling af illegale blade og bøger som Det kongelige Bibliotek har scannet og gjort tilgængelig i deres katalog.

Historisk Samling fra Besættelsestiden, Sydvestjyske Museer har også været i gang med scanneren. På samlingens site, Illegal Presse, er de to centrale tidsskrifter Frit Danmark og De frie Danske tilgængelig og forsynet med et søgeregister med navne, steder og organisationer m.m.

To omfattende og spændende kilder til 2. Verdenskrig og modstandsbevægelsen historie som er tilgængelig for os alle. Blot et klik væk.

Det kongelige Bibliotek: Illegale Blade
Illegal Presse