6 filmatiserede YA bøger

Filmindustrien har fået øjnene op for at filmatisere populære YA bøger, ikke mindst efter at filmserier som "Hunger Games", "Mazerunner" og "Divergent" er blevet så succesfulde som de er.

På Netflix, på DR og andre streamingtjenester kan du finde serier og film, der er filmatiserede efter nogle rigtige gode YA bøger. Her i denne artikel kan du finde bøgerne bag.

YA – er en forkortelse af Young Adult, genren er det som før blev betegnet som ungdomslitteratur. Det er litteatur for de 11 – 15-årige læsere og beskæftiger sig med emner som identitet, familie, den første kærlighed. Store emner som målgruppen går med, og som opleves stærkt netop her. Det der gør genren YA så interessant og spændende er, at bøgerne tager de unges problemer alvorlige og ser læseren i  øjenhøjde. Genren breder sig over flere genre såsom: Sience Fiction, Fantasy og ungdomslitteraturen. 

I de bøger som er valgt nedenfor, er der en udfordring. En udfordring mellem to personer,  mellem flere og det kan også være en udfordring i et samfund. Det korte og det lange er, i YA genren er der ofte håb til slut.

Og det er håbet der gør, at man som læser ikke kan få nok af YA. og så naturligvis de gode historier! 

Når du læser bøgerne bag filmene eller serierne får du som regel meget mere at vide om personerne og handlingen end i filmen.

Filmene er gode, men bøgerne: De er meget bedre.

"Battle"

"Battle" er en norsk film, og hvis du har set SKAM, så kan du genkende pigen, der spiller hovedrollen. Udadtil har Amalie Prytz det hele. Hun er smuk, god til at danse, hendes kæreste er vild med hende og hendes far har masser af penge. Indadtil er familien på fallittens rand. Amalies mor er indlagt på psykiatrisk afdeling, hun er ikke forelsket i sin kæreste og hun træner alt for meget og spiser alt for lidt. Da faderen endelig går konkurs og de må flytte fra deres store villa til et socialt boligbyggeri må Amalie tage sit liv op til revision. Hun begynder at træne igen og ikke mindst at vise hvem hun selv er – og så møder hun indvandredrengen Mikael, der kan danse HIP HOP, så det slår gnister.

"Looking for Alaska"

På HBO kan du finde miniserie "Looking for Alaska". Den er oprindeligt skrevet af John Green og handler om før og efter Alaska. FØR levede Miles et trygt liv uden de store begivenheder. Så møder han Obersten og smukke, sexede og selvdestruktive Alaska og Miles liv tager en dramatisk drejning mod det fantastiske og så er der og et EFTER – og det bliver absolut ikke det samme.

"Som stjerner på himlen"

En meget velskreven og hjerteskærende bog om 17-årige Violet og den jævnalder Finch, som er skolens Freak,  der går på den samme skole. En dag mødes de i skolens klokketårn, hvor Violet vil begå selvmord ved at springe ud. Bogen handler om stærke følelser, og om at leve på kanten af livet. Det er ikke en klassisk ”dreng møder pige” bog, men deres forhold rammer lige i hjertet. Filmen har været længe ventet af fans af bogen, jeg har læst bogen 2 gange, og tør ikke se filmen, men om lidt, så gør jeg det.

"Hvis bare du var min"

Lara Jean skriver kærestebreve, men hun sender dem ikke til drengene, hun gemmer dem i stedet i en hatteæske i sit skab, men pludselig er brevene havnet hos drengene og ikke mindst brevet til Lara Jeans storesøsters kæreste -  hendes største skræk er at det kommer i de forkerte hænder. I kampens hede for at undgå skandalen, indgår Lara Jean en aftale med skolens flotteste fyr om at være falsk kæreste og begge opnår det de vil -  meeeen hvad gør man når ægte følelser opstår?! Filmen er sød med sød på og kan findes på Netflix

"Hunger games"

Ja, den har et par år på bagen, men jeg har taget den med alligevel, fordi det er en helt fantastisk godt skruet sammen historie.  Og filmene er kommet rigtig godt efter bøgerne. Du har sikkert set filmene om Katness Everdeen og hendes kamp til Hunger games. Bøgerne er efter min mening et MUST READ. Katness kommer fra distrikt 12 og hun lever af at jage og holde sin familie i live i det meget fattige distrikt. Hun tager sin lillesøsters plads, da de årlige Huger Games skal afholdes. Det er stærkt, det vildt og uhyggeligt. Du bør læse bøgerneogså selv du allerede har set filmene. Spændende om ”En fortælling om en sangfugle og slager” bliver filmatiseret. Du kan finde bogen nedenfor som en mulig filmatisering, og så har du læst den før filmatiseringen.

"Five feet apart"

Stella og Will er indlagt på samme hospital, Stella lider af lungesygdommen cystisk fibrose og er ude og inde af hospitalet ret ofte, Da Stella møder Will som håber bare på at slippe ud af hospitalet så hurtigt så muligt, håber hun på en lungetransplantation, De må ikke være sammen i frygt for at deres sygdomme bluser op,så hvad gør man når man har store følelser for hinanden.

"Skam"

Du kan læse råmaterialerne til den norske tv-serie "SKAM" og følge hovedpersonerne, hver bog omhandler hver sæson af den populære tv-serie. Her kan du læse om Isak og Even,  om Vilde som er helt vild med William, men William er vild med Noora, om Sana, ja om alle hovedpersonerne. Råmaterialet giver en større forståelse af tv-serien og du kommer tættere på karaktererne. Her bliver de dybe og sårbare emner behandlet om frygt, kærlighed, fraværende forældre, og om skam. Det er smukt, rørende og realistisk.

29.09.20
Tags