Alle tiders mord: de bedste historiske krimier

19.09.22
Vi elsker historiske krimier - krimiredaktør Jesper har udvalgt en håndfuld af de bedste.

Her på krimiredaktionen har vi et blødt punkt for den historiske krimi. Ud over at være interessant staffage så giver en historisk ramme både forfatter og detektiv nogle ekstra udfordringer: i en verden uden mobiltelefoner, DNA-tests og FBI-uddannede profileringseksperter må detektiven benytte sig af andre teknikker til at opklare mordgåden. Her er fem af de rigtigt gode:
 

Vilde ulve, ligmider og andet godt

'Kadaverdoktoren' var helt unik, da den udkom: settingen i 1890'ernes i den fiktive franske by Varbourg - læg mærke til 'Var'(!) - er så fuld af stemning og mystik, at bogen er værd at læse for den historiske ramme alene. Den unge Madeleine er datter af byens retsmediciner og kaster sig nysgerrigt ind i en gåde om en ung, død kvinde, hvis lig er inficeret med mider. Sammen med sin far sporer hun miderne til et nonnekloster og en ulvekennel (gys!). I spændingsfeltet mellem lokal overtro og naturvidenskabelig rationalisme får vi en dramatisk krimi i et helt usædvanligt univers. Man kan virkelig mærke, at forfatteren er vant til at 'world-builde' i sine fantasybøger for børn og unge. Det skal nævnes, at denne bog fik en efterfølger, sandsynligvis den eneste dog, som hedder det 'Det levende kød'.

Psykoanalyse og Sachertorte

Hvis der er noget, der kan gøre en krimilæser som undertegnede godt og grundigt knotten, så er det tanken om, at periodestykket 'Døden i Wien' blev den eneste krimi i serien om psykoanalytikeren Max Liebermann, som Borgens forlag nåede at udgive på dansk. Dette afholder os dog ikke fra at anbefale mordmysteriet, som Max og hans gode ven, kriminalinspektøren Oskar Rheinhardt, kaster sig ud i at løse. På et bagtæppe af kammermusik (ja, begge helte spiller naturligvis de klassiske stykker som adspredelse), Freuds nyeste teorier og ekstravagante wienske kagehuse får vi et lukket-rum-mysterie: et spirituelt medie er blevet skudt i et rum med en låst dør, og nøglen er væk - helt klassisk. Bogen er fremragende. Men hey, et eller andet forlag; udgiv nu lige resten, ikke?

En vildt velskrivende historiker

Hvis jeg kun måtte tage én krimiforfatter med på en øde ø, så skulle det nok være engelske Robert Goddard. Goddard studerede historie, før han slog sig ned som forfatter, og det mærker man i mange af hans bøger, hvoraf en del foregår i det historiske England. 'Håbet var en fremmed' er en af favoritterne her på krimiredaktionen. Vi på et gods i mellemkrigstidens England, som fungerer som bosted for sårede krigsfanger, og da en af godsets gæster findes dræbt, må vi tilbage i historien, både godsets og krigens, for at finde løsningen på mordgåden. Goddard skriver som altid fremragende, hans sprog er så naturligt og lydefrit, at man må misunde det, og hans fantasi så fascinerende og dragende, at man glemmer tid og sted, når man, som her, sidder med en af hans mest vellykkede romaner. 

Mordgåde med historisk vikinge-vingesus

Danske Martin Jensen er skolelæreren, der blev krimiforfatter, og selv om han har fået udgivet hele 33 romaner, heraf utallige krimier, er manden med det mest almindelige navn, man kan forestille sig, ikke ligefrem en forfatter, som enhver krimifan kender fra morgen-TV og de glittede blade. Jensen, som vandt Kriminalakademiets debutantpris i 2000, skriver dog stærkt anbefalelsesværdige krimier, som især skal læses for deres originale historiske ramme. I denne serie-etter, 'Kongens hunde', er vi i Oxford i det 11. århundrede - en tid, hvor området var under dansk herredømme. Her teamer illuminatoren Halfdan, stormandssønnen Winston og krokonen Alvilda up som private efterforskere - på foranledning af Knud den Store, som vil have opklaret et mord. Men alt er muligvis ikke, som det giver sig ud for at være. Hvis du falder for Martin Jensens historiske stil, så læs også gerne hans lidt ældre detektivserie om 'Eske Little - Byfoged i Assens'.

Philip Marlowe på berlinsk

"Berlin noir" har de seneste år gået sin sejrsgang. De fleste har set eller hørt om 'Babylon Berlin', som var en filmatisering af Volker Kutschers krimiserie. I Philips Kerrs lange serie om privatopdageren Bernhard Gunther er vi også i Berlin, men et lille årti senere. I 1936 står de olympiske lege for døren, det nazistiske parti har et jerngreb om Tyskland, og Gunther hyres til at opklare en sag om et indbrud, som ender med at sende ham på en envejs rutsjebanetur direkte ind i det nazistiske styres dødsensfarlige cirkler. Privatopdageren Gunther er en tysk pendant til den amerikanske private eye Marlowe, og fans af hårdkogte krimier om gammelsdags mænd med blød hat og ensom ulv i ascendanten vil helt sikkert falde pladask for denne krimiserie.    

Hungrer du efter at læse flere gode krimier, anbefalet specielt til dig, så abonner på kriminyhedsbrevet
Her får du de nyeste krimier, der er ankommet til bibliotekernes hylder, direkte i din indbakke.