Anna Jacobina Jacobsen - en illustrator og forfatter du skal kende

Jacobina har tegnet nogle smukke illustrationer til Københavns Børnebiblioteker. Vi spørger Jacobina, hvad der inspirerer hende, når hun skriver og tegner til børn, og hvad hun arbejder på lige nu.

Anna Jacobina Jacobsen tegner og fortæller i sine bøger om livets store og tunge emner på en poetisk og stemningsfyldt måde. Hendes tegninger er drømmende og ofte er de dystre og en smule uhyggelige. Bøgerne er oplagte til dialog om svære emner som død, omsorgssvigt, alderdom og ensomhed.

I 2019 modtog hun Kulturministeriets Illustratorpris for billedbogen ”Ø”, som er uden ord, men fuld af fortælling. I 2021 er hun nomineret til Kulturministeriets forfatterpris for billedbogen "Spurv", der handler om en pige, hvis far bliver arbejdsløs og begynder at drikke.

Jacobina skabte i 2018 en plakat specielt til Københavns Børnebiblioteker, som alle byens biblioteker har været meget glade for. Derfor var det oplagt at spørge Jacobina om at udvide det visuelle univers med flere finurlige illustrationer, der kunne styrke fortællingen om læsningens magi. Du kan se illustrationerne på vores sociale medier, på hjemmesiden og i nyhedsbrevet "Dit børnebibliotek anbefaler".
 

Hvilken litterær helt havde du som barn?

Jeg tror ikke jeg har haft nogen litterær helt som barn. Men jeg kan huske en periode, hvor jeg boede med min familie ude på landet ved en stor skov. En dag fandt jeg nogle gamle Davy Crockett bøger af min fars, som jeg læste og blev helt vild med. Det eneste jeg kan huske fra dem er, at han havde en pelshue på og vist brugte meget tid i skoven. Jeg kan huske, at jeg løb rundt i skoven med min hund og en hue på hovedet og legede Davy Crockett hver eftermiddag i den periode.

Hvilke børnebøger har gjort størst indtryk på dig det seneste år og hvorfor?

Den seneste billedbog, som virkelig gjorde indtryk på mig er “Min hale” af Lilja Scherfig. Den er utrolig smuk og grum og jeg kunne mærke den helt nede i min mave. Og så er den virkelig fint tegnet af Signe Kjær. 

Og så er der jo “Papirdrengen” Og “Skyggefugl” af Tina Sakura Bestle. De er magiske!

Hvordan finder du inspiration til dine bøger?

Jeg aner ikke hvor inspirationen kommer fra. Jeg er jo så heldig, at jeg både tegner og skriver. Mine ideer kommer som regel til mig, mens jeg tegner. Eller jeg skriver noget, som jeg har lyst til at tegne. Det var sådan “Baglænsk” opstod. Med sætningen: “Jeg er ved at blive til et træ”. 
Det havde jeg bestemt lyst til tegne: Et menneske som er ved at blive til et træ. Og så var jeg ligesom i gang.
“Spurv” var inspireret af lydbilledet fra min barndom, som var Elvis Presley og Edith Piaf. De repræsenterede to meget forskellige stemninger, som ligger til grund for bogens handling.

Men jeg har også en del halve og kvarte historier som ligger og flyder rundt og leder efter retning eller mening. Der ligger også store bunker tegninger af interessante personer i mine skuffer, som godt kunne tænke sig en hovedrolle i en fortælling. 
Jeg håber og hepper på at de vil finde sammen, ordene og tegningerne, så noget nyt kan folde sig ud.

Hvad håber du børn får ud af at læse dine bøger?

Jeg håber, at mine bøger kan gøre verden en lille smule større. Verden udvider sig jo, når vi erfarer noget nyt. Det kan være noget mad vi ikke har smagt før, en ny vinkel at se en problematik på, en fremmed duft…Bøger er små verdener i sig selv og for at befinde sig i dem, skal man bruge sin empati og indlevelsesevne. På den måde kan du for en stund rejse i et andet menneske og komme ud på den anden side med en ny erfaring.

Hvad arbejder du med lige nu?

Jeg er ved at tegne den sidste tegning til en bog af Mette Vedsø som hedder “Jessy for evigt”. Herefter skal jeg illustrere “Mammut” som Jonas Kleinschmidt har skrevet.

 

Se nogle af de nye illustrationer, Jacobina har tegnet til Københavns Børnebiblioteker:

Københavns Børnebiblioteker SoMe-illustration

Følg  Københavns Børnebiblioteker på Facebook

Læs mere om Børnebogcast

Læs mere om nyhedsbrevet Dit børnebibliotek anbefaler

 

Find Jacobinas bøger på biblioteket