Bag om København: Gamle episoder - med frisk indhold

Bag om København Podcast fylder 6 år januar 2022, og der er sket meget med mig - og med podcasten - i løbet af de 6 år. Jeg er blevet en bedre fortæller, en bedre speaker, og jeg har også fået strammet op på min viden undervejs.

Derfor har jeg lyttet de ældste episoder efter i sømmene – siger jeg noget, der kunne siges bedre, har jeg sagt et årstal forkert eller er der vinkler på historien, jeg godt kunne tænke mig at få frem?

I november lavede jeg f.eks. en ny udgave af episoden om Struensee – fik den til at passe bedre til en ny episode om de tre år i 1700-tallet, hvor ytringer for alvor blev sat fri.

Struensee - livlægen med de progressive idéer

Oftest er det bare små-justeringer, som skal til - men her i december har jeg valgt ikke at udkomme med en ny episode, for at give mig selv tid til at få styr på 2022. 

I stedet udsender jeg to eller tre ældre episoder, som så har fået en større overhaling.

Da Istedgade overgav sig

Vi er tilbage på 60'erne og 70'ernes Vesterbro. OG OG OG - jeg er selv med (cameo?) - et par gange i historien. Mon ikke, du kan gætte hvor?

Vesterbro har gennem tiden lagt gader til en farverig blanding af lyssky forretninger, åbenlys prostitution og vinduer med legetøj - for voksne.

Vi møder de vesterbroske gangstere og et kvarter i forandring.

Da Vesterbro overgav sig

Anna Hude

I midten af 1800-tallet var sex ikke noget, man talte om, hvis man var en pæn pige fra det pæne borgerskab. Det fik Anna Hude ændret på, efter at hun en forårsdag i 1879 blev voldtaget af familielægen.

Kvinden med umættelig kundskabstørst og en læge uden grænser

På vej

Sidst på december udkommer: Offentlige fruentimmere - den reglementerede prostitution.

I periode på ca. 30 år, fik politiet beføjelser til at prøve at få styr på det omsiggribende problem med spredning af kønssygdomme i det tætbefolkede København. De prostituerede blev underlagt politiets kontrol, herunder regelmæssigt helbredstjek. I realiteten betød det at prostitutionen blev lovliggjort – hvis altså kvinderne lod sig registrere som ’offentlige fruentimmere’ – og efterlevede de mange, mange regler, der fulgte med.

Bag om København – løbende justering

Også fremover sørger jeg for at episoder er opdaterede, fejltagelser rettet og ny viden tilføjet – hvor det er nødvendigt.

20.12.21