Bent Blüdnikow anbefaler

Journalist og historiker Bent Blüdnikov besøgte mandag d. 13. januar Historieklubben på Amager og fortalte med udgangspunkt i sin bog ”Jødefejden” - som udkom på Aarhus Universitetsforlag i 2019 – om de højdramatiske måneder i Danmarks indvandrerhistorie.

Har du hørt om jødeforfølgelserne i København?
De fleste københavnere vil nok - måske med en vis tøven - svare nej til det spørgsmål.

Pogromer og jødeforfølgelser er noget man især forbinder med Øst- og Centraleuropa - og normalt ikke med Danmark og danskerne. Men faktisk var der i Danmark – og især i København - i både 17- og 1800-tallet flere opstande rettet mod det jødiske mindretal.

Den værste og mest omfattende fandt sted i sensommeren og efteråret 1819. Tilfældige jøder blev overfaldet i gaderne - og rudeknusninger og plyndringer af jødiske hjem og virksomheder var udbredt i hele byen. Frederik d. 6. insisterede til sidst på at hæren blev sat ind mod pøblen – og det vidner lidt om alvoren og omfanget af optøjerne, at man så sig nødsaget til at postere 100 mand på Kgs Nytorv, 100 mand på Amagertorv, 100 mand på Kultorvet og 100 mand på Gammeltorv.

Efter at have takket for en god aften hos Historieklubben på Amager kom Bent Blüdnikov med tre anbefaling til Bag om Københavns læsere:

 

16.01.20