Bibliotekaren anbefaler Sissel Bergfjord

Med sin debut ´Min morfars stemme´ fra 2006 henover ´Sortedam´ fra 2012 er Sissel Bergfjord i år klar med endnu en udgivelse for voksne ´Midlertidig opvartning´.

Sissel Bergfjord

Ved siden af uddannelser fra Forfatterskolen 2005 og på Forfatterskolen for Børnelitteratur 2012 har Sissel Bergfjord studeret på det Fynske Kunstakademi, og hun har en BA i kunsthistorie fra Københavns Universitet.

Kunst og litteratur hører sammen i Sissel Bergfjords liv. Hun deler sin tid mellem det at være formidler og udøvende indenfor både litteratur og billedkunst. I Københavns Biblioteker møder vi hende dette efterår som underviser af Forfatterspirerne på Bibliotekshuset.

Sidsel Bergfjord har udgivet bøger for voksne og for børn. Jeg anbefaler her hendes bøger for voksne, der kredser om at dykke ned i sig selv, sin fortid, sine omgivelser og sine relationer.  

Sissel Bergfjord modtog i 2013 Michael Strunge-prisen. 

Min morfars stemme 

Kajsas morfar, som var modstandsmand under 2. verdenskrig, døde, før hun blev født. Støttet af historier fortalt af Kajsas mor og moster, bliver selve fortællingen om morfarens liv en ss mysterium for barnebarnet. Kajsa beslutter sig for om muligt at afdække den virkelige historie. 

Kajsa rejser til familiens lille sommerhus i Norge, hvorfra hun tager afstikkere i håbet om, at finde dele af slægtens historie via sin morfars stemme. En rørende og smuk historie om en ung pige, der i ensomhed søger efter en form for levendegørelse af sin morfars virkelige historie. 

'Min morfars stemme' kan ikke lånes på eReolen - men som fysisk bog på dit bibliotek. 

Sortedam 

En varm og ærlig beskrivelse af, hvordan det kan være, at leve i en familie med en misbruger. 

En fortælling om højgravide Sigrid, der - fire måneder efter sin mors død og kort tid før hun skal føde sit eget barn - besøger sin mors lejlighed. Lejligheden skal sælges, og Sigrid skal derfor rydde op i bohavet. Som ren automatik tvinger denne opgave Sigrid til at nærme sig - og at forholde sig til - sine og familiens relationer til moderen.

Vi følger Sigrids minder fra opvæksten. Oprydningen får vakt en historie om fortiden til live, vi hører om hendes følelser, og vi hører hendes monolog henvendt til moderen, som nu ikke længere kan svare. En fortid fyldt med skam, fornægtelser og løgne - kærlighed og had. 

For Sigrid bliver forsøget på at komme overens med sin skæbne, frigøre sig fra den og skabe sit eget liv. Under oprydningen, kræver Sigrid af sig selv, at hun isolerer sig fra omverdenen. På den måde får hun rum til, at kunne fokusere på meget af det, der lå gemt og kunne true med at blokere for hendes fremtidige liv.  

'Sortedam' kan lånes som ebog og lyd på eReolen - samt som fysisk bog på dit bibliotek.

Midlertidig opvartning

Hvor de to tidligere romaner handler om unge kvinder, der isolerer sig for at få rede på sig selv - tager novellesamlingen 'Midlertidig opvartning' fat på en slags samfund i samfundet - en kolonihaveforening på Vestegnen.

Sissel Bergfjord tager her med kærlig hånd fat på dette minisamfund og fortæller gennem sine noveller hensynsfuldt og empatisk om denne række af meget forskellige mennesker, der lever livet i en slags fredelig sameksistens. 

Forfatteren går ind og ud af de små kolonihavehuse, og de kvindelige og mandlige beboere skiftes til få fortællevinklen. Novellerne griber ind i hinanden, og der er tanker, drømme og romantik på spil.

Har man selv stiftet bekendtskab med kolonihavelivet, kan der nikkes genkendende 'sig selv og de andre', og ikke mindst de intriger og forviklinger, der opstår undervejs. 

'Midlertidig opvartning' kan lånes som ebog og lyd på eReolen og som fysisk bog på dit bibliotek.  

 

Materialer