Bibliotekaren finder favoritter på eReolen 6

Glenn Bech og giftig maskulinitet

Glenn Bech psykolog og forfatter født 1991 i Horsens

I starten af året udkom Glenn Bechs debutroman "Farskibet". Det er en ren autofiktion, hvor forfatteren undersøger sin fars selvmord, hvorfor det skete, og hvad det har betydet for ham og hans nærmeste ?

Glenn Bech uddannede sig til Cand. Psyk i 2017, hvor han samme år startede på Forfatterskolen - og så gik der knap 4 år før han debuterede. De begejstrede anmeldelser har banet vejen for interviews med forfatteren i både radio og tv.

Farskibet

22. januar 2021 blev "Farskibet" sat i søen, og som anført modtaget af flotte anmeldelser. Begrebet "giftig maskulinitet" definerer Glenn Bech i romanen som den måde, hvorpå samfundets overvejende børneopdragelse stadig skelner mellem han og hun således, at der hos hankønnet opstår et ønske om, at være den stærke mand, der ikke må vise følelser og bede hjælp.

Forfatteren tager med erindringerne fat i flere traumer - det, at de to drenge Glenn 5 år og René 3 år mister faren, der begår selvmord - at Glenn skal passe på og være en støtte for sin mor og lillebror - og det samtidig med, at morens valg af samlevere: først Erik og siden Søren bringer både fysisk og psykisk vold ind i familien.

Opbygning og sprog

Bogen består af tre dele, hvor handlingen og de indimellem fragmenterede erindringer springer frem og tilbage i tiden. Hvis du sidder med papirbogen vil du se, at siderne er meget ujævnt skrevet. Nogle sider med få linier, nogle kun med en enkelt linie - og nogle sider er helt tomme. Det betyder jo så også, at værket med de 552 sider ordmæssigt er mindre omfangsrigt. Oplevelsen af denne omhyggelige grafiske udførsel af bogen mister læseren selvklart ved lytning. Sproget er meget poetisk - og Glenn Bechs beskrivelser af hvordan dette og hint føles, er meget tydelige og indimellem også genkendelige.  

E-reolen

Romanen er ved genoplukningen af bibliotekerne i sidste uge blevet revet væk fra hylderne, og der er lang reserveringskø. "Farskibet" kan lånes på ebog og lyd. Jeg valgte den på lyd - den var lidt svær lige i starten, fordi sproget specielt i indledningen er meget fragmenteret, men efterhånden blev jeg både meget grebet og fanget af den og ja - det har været en rigtig god læseoplevelse. - Plus at det skal nævnes, at Christian Engell, som står for oplæsningen af "Farskibet" gør det rigtig godt. 

 

Materialer