Bjarne Reuter 70 år

28.04.20
Onsdag den 29 april fylder en af Danmarks største Børne - og ungdomsforfattere 70 år

Hvis der er nogen der har præget dansk børnelitteratur, så er det Bjarne Reuter.

Med humor, varme og omsorg har han beskrevet børn og unge op igennem 1970erne, 1980erne og helt op til i dag.

Han er stadig den forfatter der får flest bibliotekspenge, og det forstår man godt, når man kigger på det imponerende bagkatalog af litteratur, han har udgivet.

Min absolutte yndlingsindledning på en Reuter bog – og jeg tror ikke den bliver overgået, er denne; det er indledningen til Busters verden:

"Det hele startede, da de opdagede, at han havde et viskestykke med i stedet for et håndklæde. De havde stået nede i omklædningsrummet efter gymnastiktimen, hvor han ovenikøbet havde brændt to straffespark og ramt Olsen i mellemgulvet, så hans fløjte skvattede ned på gulvet."

Indledningen rummer humor, men den rummer også en bagved liggende sørgmodighed og alvor. Kender man Busters verden, så ved man at Buster ikke helt er som andre børn, omsorg for lillesøster Ingeborg, og forældrene er fra små kår.

Reuter debutere i 1975 med ”Kidnapningen” om Bertram og hans søskende. Her er humoren også i top, men man aner den bagvedliggende alvor,

Som Bjarne Reuter sagde efter udgivelsen af ”Kidnapning”: ”Jeg håber, at det humoristiske ikke forhindrer læserne i at vende tilbage til det alvorlige i bogen. At humoren bliver en slags boomerang, der vender tilbage i synet og får læseren til at slippe bogen og stille sig selv spørgsmålet: Hvad er det, du sidder og griner af? For jeg fortæller om små mennesker på bunden af samfundstønden. Deres muligheder for at kravle op langs siderne er næsten lig nul.” (forfatterweb)

Reuter har rundt regnet udgivet 80 børnebøger, og et hav af voksenbøger.

Her er hvad du kan finde af spændende Reuter bøger på Ereolen