de bedste nye bøger fra oktober for de 11-15 årige

Der er mange gode i denne omgang. Flere gode fagbøger fx "Hovedbrud" der kombinerer filosofi og naturvidenskab, samt fagbøger om alt fra racisme til bagning og et visuelt leksikon om alting! Der er også særdeles mange romaner og både til fans af fantasy, action og til dem der foretrækker en realistisk roman. 

Hver uge køber Københavns Biblioteker nye bøger. Herunder kan du læse om et udvalg af de bedste nye  bøger og du kan bestille alle bøgerne fra listen sidst i artiklen. 

Fagbøger 

"Hovedbrud: naturvidenskab og filosofi" 

Velfortalt, flot og umådelig spændende bog, der kommer rundt om emner der kan være svære at forstå og begribe for både børn og voksne. Forfatterne formidler naturvidenskab og filosofi med brug af hverdagseksempler, illustrationer og et enkelt sprog en række emner, som ma

"Kampen mod racisme" 

Denne vigtige fagbog dykker ned i den aktuelle debat om racisme og forklarer aktualiteten både i forhold til nutidens hændelser og den historiske baggrund. 

"Børneavisens kogebagebog"

Der er bl.a. opskrifter på dadelkugler, fastelavnsboller, kringle, hveder, one pot pasta, svensk pølseret, daal og squashdeller. Gå i køkkenet og bag med nogle af de kendte fra "Den store bagedyst" eller lav mad med Børneavisens egne madopskrifter. 60 tegnede opskrifter.

"Kristian på sporet af - rummet" og "Kristian på sporet af - Jordens rekorder"

To gode bøger med viden til nysgerrige børn om Jorden og rummet. Teksterne har en lige tilpas og mængde information. og det er sjovt at man kan afprøve sin nye viden i den afsluttende quiz sidst i bøgerne. 

"Superfeministerne"

De seneste år er der udkommet en del feministisk litteratur for unge og voksne. Denne tegneserie gør en række begreber forståelige og lægger op til debat.

"Vores planet: jorden, hvor vi alle sammen bor"

Virkelig flot fagbog som på elegant vis blander tegninger, fotos og en letflydende tekst. Dyrefotos, illustrationer eller blandinger fylder siderne ud. Teksten er typisk placeret i tekstbokse med høj kontrast. Serien kendes fra Netflix

Romaner og tegneserier

"Hundemand -  hvem triller boldene for?"
48756034

"Arlo Finch i skyggernes rige"

Her kommer afslutningen på den helt igennem fantastiske serie om Arlo Finch. Start med første bog. Find hele serien  om Arlo Finch her

"Skammerens datter: Ill. Emil Landgreen"

Denne skønne danske fantasy klassiker kommer her i en smukt illustreret udgave.  "Skammerens datter" udkom første gang i 2000 og er siden blevet udgivet i flere forskellige udgaver, samt er filmatiseret og opsat som teaterforestilling. Emil Landgreen står bag farveillustrationerne i denne flotte udgave. 

"Den magiske boghandel - Tilly og bogvandrerne"

Skøn historie om Pigen Tilly der bor sammen med sine bedsteforældre, som har en boghandel. Tillys far er døde, da hun var baby, og hendes mor er forsvundet under mystiske omstændigheder. En dag dukker Alice fra "Alice i Eventyrland" pludselig op og Tilly opdager, at hun kan rejse ind i de bøger, hun læser, og hun drager ind i bøgernes verden for at finde ud af mere om sin mor.

"Det svære valg"

Alba har vundet guld i kunstskøjteløb. og står nu overfor et svært valg: det almindelige teenageliv med veninden Laura og den søde Emil, som hun er forelsket i. Eller et liv med elitesport, hård træning og mindre tid til veninder og søde drenge.  fortæller hendes træner og hendes mor hende, at hun er tilmeldt De Nordiske Mesterskaber om få måneder. Samtidig bliver hun kontaktet af Skøjteakademiet, som tilbyder hende en plads på deres talentlinje. Men er Alba klar til at vælge sit talent frem for et almindeligt ungdomsliv med veninder og kæreste?

"Date mig, Bryson Keller!"

Humoristisk, letlæst og romantisk kærlighedshistorie om forviklinger og venskab og om at skulle springe ud eller forblive privat, når man opdager, at man er tiltrukket af sit eget køn.

"Sort måne - blodarv"

En velskrevet og spændende fantasyroman. Sproget er flydende og kapitlerne korte, og man fristes som læser hele tiden til lige at tage et kapitel mere. 

"På røven gennem natten"

Hæsblæsende action og en energisk fortælleglæde. De to venner Lukas og Victor skulle bare have hængt ud, men pludselig kører det helt af sporet. 
Synsvinklen der skifter mellem de to meget uheldige drenge giver en god dynamik og gør historien medrivende. De ender i den ene katastrofe efter den anden, og hurtigt havner de i en desperat flugt fra de uhyggelige bandemedlemmer og de efterforskende betjente. 

"Tarantino roadtrip"

En fantastisk flot og stram ungdomsroman, hvor mange normer og rammer sprænges om  teenagelivet på den anden side af moral og perfektion, i et uforståeligt mørke med skyld og gamle løgne. Forfatter Kathrine Assels har modtaget Kulturministeriets Børnebogspris 2020 for romanen "Mester Ester". Find "Mester Ester  her. 

"Ingeborgs fortælling"

Virkelig spændende og medrivende fantasy, baseret på nordisk mytologi og gamle nordiske skikke. Verdensopbygningen, med den måde magi osv. fungerer på, folder sig ud i takt med historien, og det er tydeligt at mærke, at forfatteren har styr på myter, sagn og skikke. Det er helstøbt fantasy, men bogen har også træk fra både slægts- og kærlighedsromanen. Den har det hele: Action, kærlighed, en stærk hovedperson og en spændende verdensopbygning. 

"Bamser, bomber og brødristere"

Denne bog er skrevet i et samarbejde mellem forfatteren Kristoffer J. Andersen og den kendte, danske youtuber Niki Topgaard. Niki er hovedpersonen i bogen, hvor vi først møder ham i færd med at lave en ny youtube-video, hvor han pakker forskellige indkøb fra "Wish" ud. En af pakkerne viser sig at indeholde en talende bamse, som Niki ikke rigtigt husker at han har bestilt. Bamsen påstår hårdnakket at den er langt klogere end Niki, hvorefter den ihærdigt forsøger at slå ham ihjel.
En rigtig god bog - især for de læsetrætte drenge, som skal have en vis portion fart, spænding og "kendte fra youtube" for at gide læse.
 

God læselyst!

 

04.11.20