Decembers krimihighlights: Bestseller-galore, verdens bedste islænding og posthum spionspænding

Klar, parat, bestil!

Oktober-november har budt på præmatur julegaveregn på krimifronten: hver eneste uge har vi fået en ny toptitel fra en af branchens koryfæer. Vi har udvalgt 7 af de vigtigste titler til dig, og her får du alt fra en boghandler med hemmeligheder, kogte menneskeknogler, en læsekreds med (m)ord i, til islandske traumer, en død rigmandsdatter i en kiste og… godt med salt. 

Man bliver jo helt tørstig

Go’e gamle Jussi behøver egentlig ingen reklame, for vi har vist alle hørt, at hans nye bog er udkommet. Vi er alle blevet konfronteret med Jussis stålsatte blik på et bybusbanner, eller vi har crashet indkøbsvognen ind i et tårn Jussi-hardbacks i Føtex. I niende og næstsidste seriebind forfølger Afdeling Q en række gamle sager, hvor der er fundet salt på gerningsstederne. Nogle læsere mener, at denne er en af Jussis bedste – måske ligefrem den bedste – om Afdeling Q, og det siger jo det hele. Er du fan, skal den bare bestilles. Og er du medlem af Facebookgruppen ”vi der kæmper for bevarelsen af sammensatte substantiver på dansk”, ja, så må du bare have en fortsat god dag.
 

’Cold case’ i bogklubben

Liza Marklund var højproduktiv tilbage i 00’erne, hvor hun i vaskeægte krimidronningstil sprøjtede en bog eller to ud om året. Efter at have afsluttet sin Annika Bengtzon-serie i 2015, skruede hun ned for tempoet, og siden er det kun blevet til en enkelt spændingsroman. Nu er Marklund dog på banen igen med bind 1 i en ny trilogi. Polarcirklen handler om en 40 år gammel mordgåde i en læsekreds. Døde fælleslæsere er sørme blevet en trend i årets krimier. Det er ikke spor ufarligt at have en mening om bøger! 
 

Vi slutter af med forretten

Det er blevet tid til sidste ret på den råkolde treretters krimimenu, som den islandske bestsellersensation Ragnar Jónasson har serveret med trilogien Mørket, Øen og – nu – Tågen. En serie som ganske originalt er skrevet i omvendt rækkefølge. Her i sidste bind – og dermed begyndelsen på historien – følger vi den unge efterforsker Hulda, der er på jagt efter en forsvundet pige og en dobbeltmorder. Den gode Ragnar kan virkelig skrive, både om natur, ondskab og menneskelig smerte, og han doserer det hele perfekt. Hans krimier er ikke et ord længere, end de behøver at være, de er letlæste og skåret ind til deres frostsprukne ben. Stærk anbefaling!
 

Red Møffe, død eller levende

I syvende bind om den husbåd-beboende, grim-hund-ejende, hævn-ønskende privatopdager Ravn inviteres vi indenfor i samfundets rigeste cirkler. En rigmandsdatter findes død i en kiste, snart dukker flere lig op, og Katz Krefeld har som altid styr på sit plot. Det er dog seriens ’world-building’, miljøet omkring husbåden i Christianshavns kanal, der er seriens sande styrke. Har man i de forrige bind forelsket sig i Ravn, naboen Eduardo, hunden Møffe og folkene omkring værtshuset Havodderen, ja, så er det bare stiv kuling på havnen og håret tilbage og videre ind i dén kærlighedsaffære (dog med en enkelt tåre på kinden – Møffe er syg, og det ser vist ikke for godt ud).
 

Var det mord? Mon ikke.

En spritny krimi af britiske Elly Griffiths er et sikkert hit hos en stor del af vores abonnenter. Så skynd dig at bestille, før alle de andre gør det! Selv er vi også glade for det univers, som forfatteren har skabt omkring sin hovedperson, arkæolog, knoglespecialist og kattedame Ruth Galloway. Her i niende bind af serien finder man knoglerester i en underjordisk tunnel. Knogler, som formodes at være fra middelalderen. Eller er de nu det? Ruth må hjælpe politiet, for noget tyder alligevel på, at knoglerne er blevet kogt og gravet ned for nylig – vi står altså med et mord! Find de sutsko frem, varm den te! Ruth er på sagen.
 

Julegaven til farfar

Da John Le Carré sidste år rejste til de evige agentjagtmarker, måtte man tro, at man havde hørt det sidste fra spionthrillerens mester. Men som en ægte ex-MI5-agent (det var Le Carré) havde han spillet med fordækte kort. I skrivebordsskuffen lå et færdigt manuskript, Sølvblik, som nu er udkommet posthumt. Le Carrés bøger er langt fra noget for alle spændingslæsere. Han forlanger fordybelse og koncentration af sin læser, som må holde tungen lige i munden for at følge med i plottet. For fans af forfatteren er Sølvblik dog en lækkerbisken af en udgivelse og på højde med tidligere bøger.
 

Indhentet af fortiden

I denne bog følger vi forsvarsadvokaten Leigh, der har haft en opvækst så dyster, at hun har måttet kæmpe hele livet for at få et normalt liv. En dag skal hun forsvare en mand for voldtægt; en mand, som viser sig at kende Leighs mørke fortid. For at redde sig selv og det liv, hun har nu, er hun nødt til at få ham frikendt, uanset prisen. Karin Slaughter er en af verdens bedst skrivende og bedst sælgende krimiforfattere. Hun gør sig normalt mest i sine lange politiserier, men ’Det falske vidne’ er en ”stand-alone”, så læsere, der ikke er inde i hendes serier i forvejen, kan stå på her.
 

Vil du slå ihjel for en god krimi?

Så tilmeld dig nyhedsbrevet Førstevælger og vælg "Nye mordsager og nervepirrende thrillers"

Så tilmeld dig nyhedsbrevet Førstevælger og vælg "Nye mordsager og nervepirrende thrillers"