Derfor bruger jeg byen som læsested

I anledningen af konkurrencen Byens Bedste Læsested, fortæller Gitte Tofte, der står bag bloggen Bookworm's Closet, hvorfor hun elsker at bruge byen som læsested - og hvilke bøger, der egner sig godt til at læse på café.

Af Gitte Tofte / Bookworms's Closet

Jeg hører ofte folk beskrive København som en stressende by. Nogle føler sig stressede, når der konstant er mennesker og bevægelse omkring dem. Jeg selv har det modsat. Jeg elsker at være alene iblandt en masse mennesker og føler ofte en ro, når der er en let summen omkring mig.

Jeg bruger faktisk byen til at stresse af efter en arbejdsdag: jeg tager på café eller i en park med en bog som det eneste selskab. Det behøver ikke være i lang tid – en halv time med en bog og en kop kaffe er nok. Nogle gange tager jeg lidt roligt musik i ørerne, så jeg ikke bliver distraheret af eventuelle samtaler i nærheden – men hvis bogen er spændende nok, er det slet ikke nødvendigt.

Det gode ved at læse på café eller i en park er, at man ikke bliver afbrudt. Der er ingen børn, der vil have ens opmærksomhed, ingen vasketøj, der pludselig skal hænges op, og hvis man tager på café, er opvasken er en andens ansvar.

Jeg har ofte oplevet at have alt for mange tanker og tjeklister, der fylder i mit hoved efter arbejde. Men efter bare 30 minutter med en bog, en kop kaffe og byens summen i baggrunden, føler jeg mig meget mere afslappet. Og jeg kommer hjem til min familie med mere overskud og et større smil.

Man skal selvfølgelig læse det, man har lyst til. Men hvis man skal have den optimale afslapningseffekt ud af det, vil jeg anbefale, at man vælger en tankevækkende bog, som opfordrer til eftertænksomhed og små tænkepauser i læsningen. Sproget skal gerne være smukt og let uden at være tungt med forstyrrende krumspring.

5 bøger jeg vil anbefale:

• ’Stoner’ af John Williams
  • ’Mordet på kommandanten’ af Haruki Murakami
  • ’The samurai’s garden’ af Gail Tsukiyama
  • ’Vi har altid boet på slottet’ af Shirley Jackson
  • ’Ud af ensomheden’ af Benedict Wells

3 gode læsesteder på Nørrebro:

• The MudHoney – fordi de spiller rart musik, der ikke forstyrrer. Og så har de Nørrebros bedste varme kakao.
  • Byoasen – fordi her er både en summen af liv og små hyggelige grønne områder, hvor man kan sidde i fred.
  • Kaf - fordi deres Oreo Cheesecake er fænomenal (og det gode ved kage er, at det kan spises med én hånd, så man kan læse samtidig).

Læs mere om Byens Bedste Læsested

Læs flere anbefalinger af Gitte Tofte / Bookworm's Closet