Det skal du læse i efterårsmørket

Det er tid til at finde vintergarderoben frem, tænde for radiatoren, brygge en kop te og gøre klar til årets bedste læseårstid. Vi guider dig igennem tre favoritter til efteråret.


Anne B. Ragde: Datteren
Det er både dejligt og sørgeligt! Datteren er Anne B. Ragdes sidste bind i serien om familien fra Neshov og, jeg er sikker på at mange ligesom jeg har glædet sig til fortsættelsen på denne moderne slægtshistorie. Fra starten i Berlinerpoplerne var jeg fanget ind i de ubehagelige hemmeligheder på Neshov og hvordan de blev styrende for gårdens sønner og deres livsvalg. Det bliver så dejligt at gense alle disse ’venner’ som jeg har savnet siden jeg sluttede læsningen af sidste bog, og selvom det ’bare’ er en feel good-serie, er der alligevel stof til eftertanke. Familierelationer er sjældent lette at håndtere, og selv om vi godt ved, at det er vigtigt at tale sammen også om de svære ting, kan det være hundesvært at slippe katten ud af sækken. Men det gør Ragdes romanpersoner, og det gør deres liv lettere og deres relationer mere ærlige.
- Christine Nederlund, Østerbro/Jagtvej Bibliotek

Haruki Murakami: Det mystiske bibliotek
Den japanske litteratur er for alvor kommet i fokus i Danmark i den seneste tid, og nu er det også endelig blevet tid til at Japans nok største forfatter Haruki Murakamis kultbog Det mystiske bibliotek fra 1982 udkommer på dansk. Det er en overraskende fortælling om en dreng, som bare lige skulle låne nogle bøger om skatteinddrivelse i Osmannerriget, men besøget på biblioteket udvikler sig helt uventet. Han bliver ført dybt ned i en mørk labyrint af gange. Her møder han en fåremand, der laver geniale donuts, en ung pige, som taler med hænderne, en meget gnaven gammel bibliotekar og en uhyggelig sort hund. Bøgernes verden viser sig ikke alene mangfoldig, men også skræmmende. Den lille fine fortælling er udgivet i en række lande med forskellige illustrationer. Kamila Slocinskas flotte illustrationer ledsager den danske udgave. Hvis du bare er det mindste bogglad, så er den her mystiske forunderlige fortælling om bøgernes verden et must.
- Cæcilie, Kulturstationen Vanløse

Erwin Mortier: Stammet sangbog: En mors tidebog
Filmen Jeg er stadig Alice (2014) med Julianne Moore i hovedrollen gjorde et dybt indtryk på mig. Her følger man den karismatiske og knivskarpe Alice, som er professor ved Harvard, men som 50-årig får konstateret Alzheimers sygdom. Filmen er baseret på romanen Stadig Alice af Lisa Genova. I begge ses verden fra Alices perspektiv – omverdenens reaktion, hendes egen angst og tiltagende mentale opløsning. På en gang rørende og knugende. Romanen Stammet sangbog vender perspektivet om. Erwin Mortier fortæller således i denne bog om sin mors fremadskridende demens fra en alder af blot 57 år; fra hvordan ordforrådet begynder at falde fra hinanden til at hendes personlighed gradvist forandres. En kollega beskriver romanen som ”poetisk, smuk og stærk beretning, der går lige i hjertekulen.” Jeg er solgt! 
- Sara, Københavns Hovedbibliotek

Tilmeld dig nyhedsbrevet Nyt på hylderne for at modtage flere anbefalinger og tips til de nyeste bøger på Københavns Biblioteker. 

31.10.19