Domestic Noir - det gode plot

Nu bliver det uhyggeligt – bered dig på de mest vanvittige plottwists, løgne, familiehemmeligheder – velkommen til inspiration til genren Domestic Noir.

Hvor de nordiske krimier går på det samfundsmæssige fokus og de psykologiske krimier har fokus på personernes psykologiske udvikling end i selve plottet, så er der i den Domestic Noir genre, en centrering på det private og de tætte relationer. Derfor går læsningen også ind og rammer stærkere.

Genren går tæt ind på hustruvold, familiehemmeligheder, løgne, indespærring, forsvundne personer og paranoia og uhygge kommer ligeledes ind og rykker gevaldigt rundt -  og så er der de mest vanvittige plotsvits!

Du kan godt forberede dig på at blive taget ved næsen i denne genre; bedst som du troede du har regnet det hele ud, via de små brødkrummer forfatteren har lagt ud, så bliver du overrasket – og det sker som regel helt til sidst i bogen.

Velkommen til en genre i vækst. Der kommer nemlig hele tiden nye titler til og genren er garant for gode læseoplevelser og anderledes plots, skiftende synsvinkler, skjulte motiver og en gerningsmand der ofte står hovedpersonen meget nær

Her kan du finde udvalgt Domestic Noir, der ganske enkelt er noget af det bedste, her kan du starte, hvis du er ny læser af genren eller hvis du mangler nyt

Rigtig god hjemlig uhyggelig læsning.

Gillian Flynn og Paula Hawkins slog tonen an i genren

Hvis du vil i gang med de romaner der virkelig satte skub i genren, bør du kaste dig over Gillian Flynns ”Kvinden der forsvandt” og Paula Hawins ”Kvinden på toget”.

Sidst nævnte er den hurtigst sælgende debutroman – nogensinde.

Det er ganske enkelt genialt – og  meget uhyggeligt

Hemmeligheder og uhygge hos C.L Taylor

C. L Taylor bør også medtages i denne inspirationsartikel

I ”Løgnen” følger vi Emma, der for 5 år siden mistede sine 2 veninder under frygtelige omstændigheder og i ”Savnet” er Claire og Marks 15 årige søn, Billy forsvundet. Claire fornemmer det måske er en tæt på familien, der kan have kidnappet Billy.

I ”Flugten” er det trusler der er ved at bringe Jo Blackmore ud af fatning. Hendes  2 årige datter bliver truet af en fremmed kvinde og eneste mulighed er at flygte.

”Søvn” vil du ikke få meget af, når du læser C. L Taylors sidste roman. Her har Anna taget et job på et hotel på en afsidesliggende skotsk Ø. Alle på hotellet har hemmeligheder og det viser sig snart at en af dem er morder.

Hermed velkommen til C.L Taylors bøger. Masser af hemmeligheder, forskellige synsvinkler og uhygge!

Englands juvel skriver krimier, så læseren bliver helt forvirret

Så dribler vi en tur til England. Lisa Jewells bøger emmer af plotsvits så læseren bliver helt forvirret. Jewells har sine bøger etableret sig som en af stjerner indenfor genren, ganske imponerende idet hun tidligere har skrevet lette kærlighedsbøger.

I alle Jewells bøger er der skiftende synsvinkler og hemmeligheder, der kan bringe læseren helt ud på det yderste af stolen.  I ”Den fremmede gæst” møder Alice en fremmed og forvirret mand på stranden. Hun lader ham bo hos sig og det viser sig han lider af hukommelsestab – samtidig sidder Lily i London og venter på sin ægtemand.

I ”og så var hun væk” forsvinder Ellie som 15 årige sporløst i London. Ti år senere bliver resterne af Ellies knogler fundet, og hendes mor Laurel, som for længst er blevet skilt, forelsker sig overraskende og hovedkulds i den karismatiske Floyd. Hans 9-årige datter minder påfaldende meget om Ellie som lille, og efterhånden får Laurel på fornemmelsen, at noget er helt galt

Libby Jones fylder 25 år og arver sit barndomshus i ”Huset i Chelsea”. Men noget frygteligt skete i huset dengang. Hendes forældre og en ukendt mand begik selvmord i huset og Libby blev fundet som spæd alene i vuggen ovenpå med ligene nedenunder. Hvad skete der dengang?

Sidst oversatte bog af Jewell hedder ”Den usynlige pige”, her er det den 17-årige Saffyre, der  går til psykolog på grund af et overgreb og en svær opvækst. Da psykologen efter tre år afslutter samtalerne, følger Saffyre sig svigtet og begynder at forfølge ham i det skjulte. Hun finder ud af forskellige artigheder om den idealiserede psykolog og hans tilsyneladende så perfekte familie. En aften forsvinder Saffyre sporløst fra gaden, hvor psykologen bor

Selvom du tror du har regnet det hele ud på beskrivelserne af bøgerne – så har du det ikke – ikke før du lukker bogen.

Og bøgerne kan du sagtens læse uafhængigt af hinanden

 

Veldrejede og spændende krimier fra Oxford

I Cara Hunters krimier tager vi endnu engang til England og følger kriminalkommissær Adam Fawley. Her opklarer han mordgåder der ikke er lige til at opklarer, der ligger gerne hemmeligheder bag

I første bog ”Familiens synder” forsvinder den 8 årige Daisy fra en fest fra sit hjem i Oxford. Og da politiet begynder at efterforske, vælter hemmelighederne frem.

”Skjult” : Her findes en ung pige og hendes lille barn indespærret i en kælder i et hus i Oxford, ingen har savnet dem – politiet kommer igen på en stor opgave og det kræver sit at få sandheden frem.

I sidste oversatte bog ”Ingen Udvej” findes en kvinden og hendes to børn indebrændt i deres hus. Manden er forsvundet, det store spørgsmål er; hvor er han? Og har han noget at gøre med det nedbrændte hus?

Det er veldrejede og spændende krimier fra Hunters hånd og du vil helt sikkert få ødelagt din nattesøvn. Krimierne kan sagtens læses uafhængigt af hinanden

 

Standalones; mere Domestic Noir guf

 

Til slut er her medtaget krimier som absolut må med. Nogle af dem er nye og nogle er lidt ældre, men hovedsagen er: De er fremragende skrevet.

Lucy Folys ”Gæsteliste” er helt ny  – og handler om et bryllup der går helt galt – her er gæsterne samlet på en øde Ø, så de kan ikke slippe væk fra morderen.

”Pigen i brevet” handler om Samantha, der finder et brev, som ryster hende gevaldigt og hun sætter sig for at undersøge brevets indhold nærmere.

I ”Det Utilgivelige” møder vi en kvinde der har tvangstanker under sin graviditet, og de er ganske uhyggelige og en dag tager det hele en uhyggelig drejning.

”I en mørk, mørk skov” er en gruppe af veninder taget til polterabend – dybt inde i en skov.

Ikke alle har rent mel i posen og fortiden spiller ind – Nora, hun vågner op på hospitalet og kan intet huske.

Og vi slutter det hele af med en ganske uhyggelig og gyselig krimi.

”Dobbeltliv” handler om Christine der har hukommelsestab efter et trafikuheld – En læge sætter hende i gang med at skrive dagbog for at få hukommelsen på gled og pludselig dukker der episoder op som ikke stemmer overens med virkeligheden.

Rigtig god læselyst med alle hemmelighederne i bøgerne.

05.08.21