Efter-Bogforum-blues: Krimitendenser fra Bellacenteret

24.11.22
Krimiredaktør Rikke brugte årets Bogforum på at lede efter årets krimitendenser - og hun fandt dem sørme!

Bogforum er bogfolkets juleaften, og jeres krimiredaktør var selvfølgelig med i Bella Centeret for at tage pulsen på øjeblikkets krimitendenser. 

Der var utallige talks og interviews, hvor krimistorbrugeren kunne få inspiration til bogønskelisten. Der var litterære smagsprøver, og ja, der var kort sagt alt, hvad  krimi- og læsehjertet kunne begære af kriminallitteratur. Og nu er det ovre, og derfor: vi har Bogforum-blues, og det er tid til refleksion.
Hos forlagene så vi en række større tendenser: hyggekrimien, klimakrimien, true crime og krimier med kvindelige hovedpersoner. Disse tendenser kører for fuldt tryk. Lad os kigge nærmere på bøgerne!

Tendens nr. 1: Hyggekrimier

Der findes intet bedre end at hente den nyeste hyggekrimi med yndlingsforfatteren med hjem, sætte sig på sit yndlingssted og læse om sin yndlingsopklarer, som man kender ud og ind. Det er dette, som kendetegner hyggekrimien: alt føles hjemmevant, genkendeligt, og ofte er det fandens godt skrevet. Desuden er vold og blod sjældent særligt udpenslet. Her er tre styks hyggekrimi fra dig til mig:

Tendens nr. 2: Klimakrimier

Klima og miljø har også sneget sig ind i krimigenren. I 1970’erne begyndte Sjöwall og Wahlöö at lægge samfundsproblematikker ind i krimien, og nu har et af de allervigtigste aktuelle temaer også indfundet sig i den danske og nordiske krimi. Her bliver klimakrisen brugt i plottet, fx bliver et kraftværk udsat for terror. Værgso', her har du en flok nyere krimikrimier:

Tendens nr. 3: True crime

Genren om virkelige forbrydelser kører på højeste klinge, ikke mindst på baggrund af Netflix’ tv-serie om seriemorderen Dahmer, der også trækker de unge ind i genren. Derudover er produktionen af bøger og podcasts heftig i øjeblikket. True crime handler kort beskrevet om, at forfatteren undersøger forbrydelser, som har fundet sted i virkeligheden og beskriver virkelige menneskers handlinger. I nogle tilfælde vil fortællingen sætte læseren på en fiktionaliseret afstand af virkelighedens forbrydelser, mens der i andre tilfælde er tale om en mere journalistisk belysning. Herunder finder du tre af de mange true crime-bøger, der rør sig lige nu.

Tendens nr. 4: Kvinder i hovedrollen

På Bogforum var jeres udsendte til et fantastisk godt foredrag med fire styks stjerneforfattere, der handlede om kvindelige hovedroller. Deltagerne var Anna Grue, Michael Katz Krefeld, Lone Theils og Stefan Ahnhem. Alle fire har - eller har haft - en kvinde som hovedrolle i deres serie. Interessant nok havde en af dem fået klager over sin kvindelig hovedrolle. Selv om forfatterne forsøger at skrive kvinderne så tro, som de kan, mener nogle læsere fx, at kvinden ikke er hårdfør nok, eller at der er for meget føleri med. Stefan Ahnhem erklærede, at han fremover sætter sin kvindelige opklarer i førertrøjen på sin kommende serie. Jeg glæder mig allerede! Vil du dykke ned i flere bøger med kvinder i hovedrollen, så har jeg her listet en stribe gode bøger, der alle er værd at stifte bekendtskab med: