Elisabeth Gjerluff Nielsen anbefaler

Elisabeth Gjerluff Nielsen er aktuel med Erindringsromanen "Store Børn" og besøger Christianshavns Bibliotek d. 25. November. Her er hendes boganbefalinger.

Hvilke bøger har gjort størst indtryk på dig det seneste år og hvorfor?

Forrige år læste jeg de fleste af Michel Houellebecqs bøger en efter en, og de gjorde stort indtryk . Nogle synes han er en sortsynet, negativ, kvindefjendsk nihilist og den slags – og sådan kan man jo opfatte hvad folk skriver så forskelligt . For jeg læser en stærk vedkommende beskrivelse af vores tid og et savn efter åndelighed og andre blikke på hinanden end det forbrugeriske .

Og udover det nutidige kan jeg også godt lide at have en klassiker ved hånden – det har jeg tilbagevendende gode oplevelser med, senest  Pontoppidans ”De dødes rige” for eksempel.

Hvilken litterær helt havde du som barn?

Robinson Crusoe – jeg identificerede mig som mindste barn i familien med det vilkår at være alene i verden og skulle opfinde alt fra sandaler til ild og venskaber med hunde selv. Som ung blev det så kvinder, som Madame Bovary, som blev en slags heltinder, hvis hede længsler og iscenesættelser og tragiske skæbner jeg som ung kvinde fulgte med stor interesse .

Hvordan finder du frem til de bøger du læser?

Almindelig nysgerrighed . Interessante interviews eller møder med forfatteren selv,  kan ofte give mig lyst til at læse hans/hendes bøger. Og så er der jo mange dejligt almindelige menneskelige læsere rundtomkring på nettet, der er flinke til at videregive deres gode læseoplevelser.

Hvorfor læser du bøger?

Jeg har læst siden jeg lærte mig selv at læse som 4-5 årig  - det er en god vane jeg aldrig slipper af med – bøgerne er mine gode venner, som jeg kan være mig selv sammen med .

Hvilken bog planlægger du at læse som den næste?

Lige i dag kunne jeg godt få  lyst til at læse noget mere Peter Seeberg – efter at jeg hørte en oplæsning af hans novelle Spionen -  og så vil jeg godt læse mere Rachel Cusk, som er en engelsk/canadisk forfatter som både roses og  skældes ud for at bruge sig selv i sit forfatterskab – Det vil jeg godt studere nærmere.

Mød Elisabeth Gjerluff Nielsen på Christianshavns Bibliotek d. 25. november.

Elisabeth Gjerluff Nielsen
fotograf: Robin Skjoldborg 2019