En spændingsroman in the making: Tobias Bukkehave

21.09.21
Spændingsforfatter Tobias Bukkehave må bruge en hel del tid på research. Men Arvestål er under udarbejdelse og fortsætter, hvor Kongetro sluttede.

Da Tobias Bukkehave debuterede som spændingsforfatter med ’Kongetro’ i 2020, pustede han fornyet liv i den actionmættede agenthriller. Det var ellers en genre, som her i Norden havde taget sig en ordentlig morfarlur siden Guillou skrev sin Hamiltonserie – så tak for det, Tobias! Nu, et år senere, er vi mange, der venter på en efterfølger om den tidligere jægersoldat Tom Cortzen, og spørgsmålet er, om der er mere på vej fra den tidligere børnebogs-, nu bestsellerforfatter. Det var i hvert fald, hvad vi fra krimiredaktionen ville vide. Som sædvanlig forstyrrede vi midt i det hele – faktisk midt i en ellers ret så produktiv skrivesession. 

Hej Tobias, kan du løfte lidt af sløret for, hvad du arbejder på lige nu?  

Jeg sidder midt i fortsættelsen til ‘Kongetro’. Den hedder ‘Arvestål’ og tager fat lige der, hvor etteren sluttede. Den hemmelige enhed under FE, Sektor 7, og agent Tom Cortzen er stadig kernen i mit univers, og der venter en masse nye opgaver og politiske forviklinger. Nye karakterer kommer til, og gamle genbesøges. Det er vildt fedt. Og vildt hårdt lige nu. 

Hvor langt er du i skriveprocessen?  

Jeg tager snart hul på tredje akt. Hele plottet er skrevet ud i punktform, men jeg mangler en del brødtekst. Jeg researcher, mens jeg skriver, og jeg har haft et par langsomme uger med få færdige sider. Det er frustrerende, men desværre helt normalt.

Fra det ufærdige manuskript:

 Polarforskerens blik flakkede. 
”Jeg er stadig ikke meget for at gå rundt op og ned ad Falkenberg med den her på.”  
Han daskede let på termojakkens lomme. 
”Lad være med at tænke over det.”  
Sestrup så irriteret på manden, der kaldte sig Yuri. 
”Hvad mener du?” 
”Bare det.” 
Sestrup fnøs hånligt og rystede på hovedet. 

Hvor henter du inspiration? 

Jeg henter rigtig meget formmæssig inspiration i tv-fiktionen. Jeg tror meget på tempo og pacing fra det format blandet med den mulighed for dybde og indlevelse, romanen repræsenterer. Lige der mellem de to udtryksformer findes et krydsfelt, jeg virkelig prøver at afsøge med mine historier. Æstetisk er jeg ret betaget af koldkrigslitteratur og film, og jeg prøver altid at hente nogle dejlige troper ind fra den æra. Rent indholdsmæssigt er jeg opmærksom på de bevægelser, vi ser i de geopolitiske forhold netop nu og er f.eks. dybt inspireret af Kabuls fald i de her dage. Så meget, at jeg rent faktisk har skrevet mit midpoint om. 

Hvilke bøger vil du anbefale vores læsere at kaste sig over, indtil din næste bog kommer?  

Jeg vil sige, som jeg altid gør: Læs James Clavells ‘Tai Pan’. Den er åndsvagt god. Måske det bedste stykke eventyrlig storytelling, jeg er stødt på. Clavell fortæller så naturligt, og hans univers placerer sig på genial vis mellem virkelighed og fantasi. Noget jeg virkelig prøver at emulere i mine egne bøger. Derudover så er jeg rigtig meget til scifi for tiden. Jeg tygger mig gennem det kinesiske mesterværk ‘The Three Body Problem’ og er også begyndt at genhøre ‘Dune’ på lydbog. Det er min ambition at gå i gang med Asimov bagefter. Ham har jeg aldrig læst. 

Vi lader Tobias Bukkehave arbejde videre på 'Arvestål', som vi glæder os til at læse, når den engang udkommer. I mellemtiden kan nye læsere kaste sig over 'Kongetro' - eller måske en af forfatterens egne anbefalinger.