Forældrehylden: Dit barns digitale liv

Youtube, SoMe og gaming fylder i mange børn og unges liv. Der skrives bøger om hvordan det påvirker børns sundhed og trivsel.

Hvordan guider man sit barn til god opførsel online, sætter rammer og finder en balance i forhold til skærmforbrug og onlineliv?
Her er et udvalg af bøger der forsøger at give svar:

Få styr på dit barns digitale verden: guide til det gode onlineliv

Psykolog Ulla Dyrløv har lavet en praktisk guide til forældre der vil tage ansvar for deres børns onlineliv. Indeholder kapitlerne: "Sæt dig ind i dit barns digitale liv", " Familieliv i den digitale verden", " Små børn i den digitale verden", "Hvad kan mit barn finde på nettet", "Forstå dit barns lyst til computerspil", "Sociale medier på den gode måde" og "Kræv samvær med dit barn". Denne bog kan både inspirere og provokere.

Sluk: kunsten at overleve i en digital verden

Læge og forsker Imran Rashid forklarer hvordan vores hjerner påvirkes af konstant at blive udsat for informationer og forstyrrelser via internet og smartphones. Brugen af disse ændrer vores hjerner. Hvordan genvinder vi kontrollen over vores tid? Bogen kommer også omkring emnerne trivsel, familieliv, empati og nærvær.

Anbefalinger: børn og unges digitale liv set med unges øjne

Ni unge mellem 12 og 17 år giver i denne lille bog deres anbefalinger til andre børn, forældre og politikere om børn og unges online-liv.

Opfør dig ordentligt - og vær en god ven: også når du er online af Sabine Lemire

God at læse sammen og have en snak om hvordan man opfører sig IRL og online. Det er takt og tone forklaret i øjenhøjde og med humor, med Rasmus Bregnhøjs fine illustrationer. Fra 6-12 år. 

En haj til medier: Fandango af Trine May

Hvordan bliver du en haj til medier som f.eks. Youtube, sms og websites? Denne bog får dig til at tænke over hvordan du bruger forskellige medier og hvad du skal være opmærksom på. God at læse sammen med børn fra ca. 7 år. 

Bestil bøgerne fra listen herunder.
Nederst på listen er også fem billedbøger om emnet der kan læses med børn 3-6 år.